Hlavní obsah

Zemřel herec Karel Hlušička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek zemřel ve věku 92 let český herec Karel Hlušička. Dlouholetý člen Divadla pod Palmovkou se věnoval rovněž dabingu a objevil se i v řadě filmů. O úmrtí informovala jeho partnerka, choreografka Libuše Králová.

Foto: Profimedia.cz

Karel Hlušička na snímku z roku 2010

Článek

Hlušička se narodil v roce 1924 v Praze, absolvoval konzervatoř. Do prvního angažmá nastoupil v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde hrál i režíroval. Od roku 1959 byl členem Divadla S. K. Neumanna, nynějšího Divadla pod Palmovkou. Poslední představení tam odehrál před měsícem ve hře Králova řeč.

Významné role měl ve hrách Hamlet, Dvanáct rozhněvaných mužů, Sluha dvou pánů, Dalskabáty a mnoha dalších.

„Jeho ostře řezaná tvář jej předurčovala na divadle k rolím drsných chlapů, případně zločinců, podobné typy nezřídka představoval i před filmovou nebo televizní kamerou,” uvádí web Filmová databáze.

Hrál například ve filmech Už zase skáču přes kaluže, Zatykač na královnu, Zbraně pro Prahu, Výstřely v Mariánských Lázních, Cesty mužů, Vánice nebo Počkám, až zabiješ. Objevil se v seriálech Třicet případů majora Zemana a Sanitka.

V roce 2004 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám