Hlavní obsah

Zemřel fotograf Stanislav Tereba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 85 let v úterý zemřel první český vítěz prestižní mezinárodní soutěže World Press Photo, sportovní a reportážní fotograf Stanislav Tereba. Informace o Terebově úmrtí byla zveřejněna na jeho facebookové stránce.

Foto: Facebook/Stanislav Tereba, Bez zdroje

Stanislav Tereba

Článek

Hlavní cenu World Press Photo získal v roce 1959 ve své hlavní doméně, tedy sportovní fotografii. Tereba se ale nevěnoval jen sportu, byl také třeba jedním z dvorních fotografů zpěváka Karla Gotta.

Rodák z Prahy Stanislav Tereba byl ve sportovním prostředí odmalička. Jeho otcem byl totiž stolní tenista Václav Tereba. Stanislav Tereba se vyučil fotografem a kariéru začínal podle webu World Press Photo v roce 1956 focením pro výrobce sportovního vybavení. Od roku 1960 pak po tři desítky let pracoval pro deník Večerní Praha. Později působil v dalších různých médiích a také jako fotograf na volné noze.

Jeho snímky mu vynesly několik cen v Česku i zahraničí. Jedno z největších ocenění pro fotografy, hlavní cenu World Press Photo, získal v roce 1959 za snímek fotbalového brankáře Miroslava Čtvrtníčka s názvem Brankář v dešti.

„Bylo to ve druhém poločase. Ostatní fotografové už o přestávce odešli, ale já jsem chtěl mít jiný záběr než ostatní,“ popsal v minulosti Tereba vznik oceněné fotografie serveru iDnes.cz.

Tereba se stal jedním z vůbec prvních vítězů soutěže World Press Photo, která vznikla v roce 1955.

Dělník fotografie Emil Fafek. Od Pražského povstání ke slávistickým fotbalistům

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám