Hlavní obsah

Zemřel filmový historik Pavel Taussig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 74 let zemřel významný filmový historik, velký znalec české kinematografie, scenárista a publicista Pavel Taussig. Informoval o tom Zlín Film Festival.

Foto: Facebook Zlín Film Festival

Pavel Taussig

Článek

Jeho asi nejznámějším dílem byla dokumentární série Úsměvy českého filmu a následné Úsměvy, které přibližovaly životy známých filmových osobností.

Taussig se ale podílel i na mnoha dalších pořadech týkajících se domácí kinematografie, byl i duchovním otcem několika televizních anket, z nichž nejznámější je ta o Veselohru století, která vynesla tento titul komedii Marie Poledňákové S tebou mě baví svět.

Z mnoha dalších televizních projektů, na kterých se většinou podílel jako scénárista a autor námětu, připomeňme dokumenty Koljova babička, Edvard Linkers známý neznámý, Elmar Klos - život bez scénáře nebo Kruhy osudu Olgy Fikotové-Conolly.

Vydal řadu knih, mezi nimi například Sólo pro Jiřinu Šejbalovou, České filmové nebe, Třikrát Oscar pro český film, Jan Werich před kamerou - Klaunovo filmfárum. Jako spoluautor se podílel i na knize Jiří Voskovec a Jan Werich v divadle, ve filmu, v soukromí.

Byl autorem námětu k oscarovému filmu Zdeňka a Jana Svěrákových Kolja, v němž ztvárnil, podobně jako v řadě dalších filmů, epizodní roli.

S odborným komentářem účinkoval v bonusových materiálech, které se přidávaly k filmům na DVD, a vystupoval v mnoha dokumentárních filmech věnovaných nejen českému filmu a filmařům. Zajímala ho i problematika okupace a období druhé světové války, podílel se například na dokumentárních pořadech Protentokrát (vzpomínky pamětníků na březen 1939) nebo Pod křídly svatováclavské orlice o historii nacistického vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám