Hlavní obsah

Zemřel Burt Bacharach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel americký skladatel Burt Bacharach, autor písní Raindrops Keep Fallin' On My Head nebo I Say a Little Prayer. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na jeho asistentku.

Foto: Michael Ochs, ČTK/AP

Burt Bacharach

Článek

Skladatel, aranžér, dirigent a producent Burt Bacharach zemřel ve středu ve svém domě v Los Angeles. Publicistka Tina Brausamová uvedla, že zemřel přirozenou smrtí.

Americký hudebník odstartoval svou skladatelskou kariéru v 50. letech. Složil během ní více než 500 písní, k jeho hitům patří I Say A Little Prayer, Walk On By nebo Raindrops Keep Fallin' On My Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Jeho písně zpívali Tom Jones, Aretha Franklinová nebo Dusty Springfield.

Získal osm cen Grammy a tři Oscary.

Čestné Grammy dostanou Burt Bacharach, The Band i Perlman

Kultura

„Jedinečně nadaný a populární“ autor, jak jej označila AP, se narodil 12. května 1928 v Kansas City. Během své dlouhé kariéry spolupracoval především s textařem Halem Davidem, mezi zpěváky byla jeho oblíbenkyní Dionne Warwicková, která v roce 1964 zpracovala jeho píseň Walk On By.

Pro Toma Jonese napsal hit What's New, Pussycat?, spolupracoval také s Dusty Springfield nebo The Carpenters. Aktivní zůstával i ve vysokém věku, když jako osmdesátník vystoupil na festivalu Glastonbury a podílel na soundtracku k filmu Po.

Podle AP se s Bacharachem může z posledních dekád měřit jen hrstka autorů, pokud jde o schopnost tvořit „okamžitě chytlavé“ písně, které zůstávají populární dlouho po napsání. Na předních příčkách hitparád se jeho díla s nezapomenutelnými melodiemi a „osobitými aranžemi“ umísťovala od 50. let až do začátku 21. století.

Bacharach se jako dítě s rodiči přestěhoval do New Yorku, kde jako teenager nasával hudbu v klubech, kam s falešným průkazem chodil na jazzové hvězdy Dizzyho Gillespieho či Charlieho Parkera. Později studoval hudbu na několika školách v Kanadě i Spojených státech, mezi jeho učitele patřil francouzský židovský uprchlík před nacismem Darius Milhaud či český skladatel Bohuslav Martinů.

RECENZE: Šťastné léto s popovým géniem Bacharachem

Kultura

Reklama

Související témata:
Burt Bacharach

Výběr článků

Načítám