Hlavní obsah

Zemřel artista Bubeníček, otec slavných dvojčat tanečníků

Ve věku 76 let zemřel v úterý v pražské Thomayerově nemocnici někdejší cirkusový artista a otec slavných tanečníků bratrů Bubeníčků Otto Bertis Bubeníček. ČTK to řekl jeho syn Jiří. Otto Bertis patřil k nejznámějším českým akrobatům, se svou skupinou 5 Bertis procestoval mnoho zemí a získal četná ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Bubeníček zemřel podle svého syna na zápal plic. Jeho rodina se věnuje cirkusu, artistice a tanci po několik generací.

Dědeček dvojčat Otto Bubeníček stál u zrodu společenského a závodního tance v českých zemích, jeho nyní zesnulý syn celý život věnoval artistice.

Jeho rodinná skupina 5 Bertis vystupovala na jednokolkách a v nevšední disciplíně balanc se sklem. Později se Otto Bertis věnoval i pedagogické činnosti.

V roce 1974 se Bubeníčkovým v Polsku, kde vystupoval jejich cirkus, narodila dvojčata Jiří a Otto. Povolání artistů se jim zdálo být předurčeno, jak řekli dříve v rozhovoru s ČTK.

 Slavní i synové

V jejich 11 letech je ale učitelka tance doporučila ke studiu na pražské Taneční konzervatoři. Dalším milníkem pro ně byla soutěž v Lausanne, kde je oslovil slavný John Neumeier a nabídl jim studium na baletní škole v Hamburku. Po absolutoriu na konzervatoři přijali v hamburském souboru angažmá a jejich kariéra tím nabrala raketový vzestup.

Otto byl od roku 1997 prvním sólistou Hamburského baletu, Jiří v roce 2006 odešel do drážďanského baletu Semperoper. V roce 2014 oslavili čtyřicetiny a rozhodli se skončit s aktivním tancem, přesto špičkově tančili i dlouho poté, kdy mnozí tanečníci odcházejí „do penze“.

Bratři Bubeníčkové se nyní věnují choreografii a dalším uměleckým oborům spojeným s tancem a scénickým uměním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám