Hlavní obsah

Zelené uši Shreka ovládly Cannes

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Davy filmových fanoušků ozdobených jasně zelenými ušatými čelenkami, které rozdávaly dívky na kolečkových bruslích jako neklamné znamení, potvrdily, že do Cannes znovu zavítal zlobr Shrek a s ním všechny zmíněné hvězdy, které postavičkám propůjčily své hlasy.

Foto: Josef Zajíc

Festival v ulicích se bude konat Ostravě 14.-15. července 2015. Ilustrační foto.

Článek

Zatímco před třemi lety působilo přijetí animované komedie Shrek do jinak důstojné a uměleckými filmy nejednou až přetížené soutěže na první pohled až nepatřičně, následný úspěch filmu u diváků i kritiky se postaral o to, že dvojka vstoupila do Cannes s naprostou samozřejmostí.

Režisér Andrew Adamson dokonce na otázku, zda po Oscarovi za jedničku čeká Zlatou palmu pro dvojku, odpověděl: "Před třemi lety byla už jenom účast animovaného filmu v soutěži velkým úspěchem - a vidíte, jsme tu zase. Takže se necháme překvapit..."

Zatím lze říci tolik, že u tradičně přísného publika - zdejších akreditovaných novinářů - sklidil Shrek 2 bouřlivé salvy smíchu a zatím asi největší aplaus. Animace je zase dokonalejší, příběh sám kouzelný, vtipný a chytrý, s mnoha odkazy na slavné hollywoodské filmy a Hollywood jakožto město uměle vytvořené krásy.

Zápletka dvojky přivedla i nové postavy a s nimi nové herecké hvězdy, byť pouze v roli dabérů: k Mikeu Meyersovi, který mluví Shreka, Eddiemu Murphymu v roli žvanivého Osla a Cameron Diazové, která namluvila Fionu, přibyl například Antonio Banderas, jenž dostal nádhernou postavičku Kocoura a Ruppert Everett v roli prince Šarmantního, jenž usiluje o ruku Fiony.

"Je to něco mezi Zorrem a Desperadem a někde je tam taky kocour v botách," řekl o své postavě Antonio Banderas a přiznal, že jako kluk měl z pohádek nejradši Petra Pana. "Shrek byla výborná zkušenost, ani jsem nečekal, kolika hlasových výrazů jsem schopen. Mohu říci, že se mi se sebou samotným hrálo velmi dobře," zasmál se herec a potvrdil to, nač jediné si postěžovali i ostatní: "Byla to krásná práce, jen škoda, že jsme se u ní tak málo potkávali. Většinou byl totiž ve studiu každý sám a namlouval jen svou roli."

Emir Kusturica opět soutěží v Cannes

Jeden z nejslavnějších absolventů pražské FAMU, který si dříve odnesl z Cannes ceny za filmy Tatínek na služební cestě a Underground se v novince Život je zázrak v příběhu lásky srbského muže a muslimské dívky vrací k válce počátku 90. let.

"Je to film o lásce v dramatickém a velmi současném kontextu. Nemluvím v něm o válce, ale o dvou lidech, jejichž životy válka osudově poznamenala. A je to skutečný příběh, který jsem slyšel vyprávět. Od začátku jsem věděl, že by z něj mohl být film," řekl Kusturica.

Kusturica točí se stále stejnou poetikou, výtvarná stránka jeho díla je zcela nezaměnitelná. Zejména v první části se možná až příliš soustředí na symboly, takže člověk může mít pocit, že už je toho příliš, že jde o trochu samoúčelnou manýrou. Ale ve chvíli, kdy příběh nabývá na dramatičnosti, je jeho emotivní působení onou osobitou obrazností a typickou Kusturicovou hudbou umocněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám