Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Výstava na plotě pražského Kaštanu

Právo, Andrea Zunová

V Kaštanu v pražském Břevnově, kde se v normální době pořádají výstavy, koncerty, přednášky a festivaly, se čas nezastavil. Sídlí tam Unijazz, sdružení pro podporu kulturních aktivit, který se rozhodl potěšit lidi výstavou svých spřátelených výtvarníků.

Foto: Unijazz

Potěšit se obrazy může každý kolemjdoucí.

Článek

Nemohou je pozvat dovnitř, a tak jejich obrazy vystavili na plotě. Vidět je tedy může každý kolemjdoucí.

Obrazy vytvořili nejen výtvarníci Marcel Bárta, Marek Brodský, Milan Cais, Vendula Chalánková, Michal Cihlář, Richard Fischer jr., Karel Haloun, Jiří Janda, Viktor Karlík, Jakub König, Karel Malík, Petr Nikl, Ivan Prokop, Magdaléna Roztočilová, Jakub Špaňhel, Karel Šuster, Jarda Svoboda, Martina Trchová, Vlasta Třešňák a Martin Velíšek. K výstavě vznikla i kolekce triček.

Exteriérová výstava podle své kurátorky Heleny Musilové sice reaguje na současnou nemožnost potkávat se uvnitř výstavních síní či klubových prostor, ale bez ohledu na to představuje setkání výjimečných osobností.

„Jednotlivé autory, kteří prezentují své práce, nespojuje žádný shodný světonázor, zpracovávané téma, výtvarný či vizuální styl, není to jedna generace. Naopak, je to pestrá komunita tvůrců, kteří za posledních několik let či desetiletí s Unijazzem spolupracovali. Vědomě jsme použili slovo tvůrců, a ne výtvarníků, protože většina participujících autorů je renesančních. Jsou to hudebníci, literáti, organizátoři,“ uvedla kurátorka.

Podle ní bylo záměrem výstavy primárně představit skvělé autory, kteří nějak patří k Unijazzu.

„Po shromáždění celé kolekce, kdy autoři byli osloveni s prosbou o poskytnutí jednoho svého díla, vhodného k vytištění a vystavení ve venkovním prostředí, vyplynulo i několik pojítek. Humor, nadhled, intelekt, pozitivní vidění světa a něco, co se špatně popisuje. Snad jakási víra, že věci se nakonec budou ubírat dobrým směrem,“ vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám