Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Současná sklářská tvorba v jihlavské galerii

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím jen virtuálně je přístupná výstava současné sklářské tvorby Element sklo / Matérie fantazie v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Původně měla představit sklářské umělce z Vysočiny, jižních Čech a Rakouska. Koronavirová pandemie však zkomplikovala instalaci jejich děl.

Foto: Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě

Výstava je zatím přístupná jen online.

Článek

Přesto výstava, která bude instalovaná do 16. května, nabízí tvorbu více než třiceti sklářů a skláren.

Cílem výstavy je přiblížit rozmanitost sklářské výroby žijících autorů. Některá z děl vznikla teprve nedávno, jiným je i třicet let. Často jsou podle autorky výstavy Hany Zrno Vondrů dokladem technické inovace v práci se sklem. Instalované objekty zahrnují jak čiré, tak broušené duté sklo, osvětlovací tělesa nebo tavené plastiky.

Mezi vystavujícími jsou sklárny Brokis, Valner Glass nebo Bomma a výtvarníci Milan Krajíček, Eva Kasalá, František Vízner nebo Jaroslav Wasserbauer, autor návrhů skleněných trofejí, které dostávají biatlonisté při světových pohárech či mistrovstvích.

Jaroslav Wasserbauer na výstavu zapůjčil plastiku Okno. Ateliér má ve Žďáru nad Sázavou. Jihlavská výstava je jednou z mála, kde bude nyní jeho práce k vidění. „Mám zrušené dvě výstavy v Nizozemsku a Belgii. Nechci si stěžovat, všichni to mají těžké, ale v oboru, v němž se prodává umění, je to teď hodně složité. Výstavy jsou zrušené, nepředpokládám, že se ještě letos obnoví, a to jsou ty příjmy, které nejsou a nebudou,“ řekl ČTK Wasserbauer.

Výstava v Oblastní galerii Vysočiny byla původně připravována na květen loňského roku a měla být přístupná přes letní prázdniny. Kvůli epidemiologické situaci ji organizátoři odložili.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám