Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák se v audiopovídkách nevyhnul ani erotice

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v roce 2009 vyšla v Supraphonu audiokniha Povídky Zdeňka Svěráka, jež obsahovala šest příběhů z jeho knihy. Čtyři zbylé povídky se tam nevešly, a tak nyní vycházejí pod názvem Horká neděle aneb Vynechané povídky.

Foto: Jan handrejch, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

Scenárista a herec Zdeněk Svěrák si konečně plní své dávné přání být i spisovatelem. Současně je přirozeně nejlepším vypravěčem svých příběhů, umí vdechnout svým postavám věrohodnost, emoce a humor, ať už jde o faráře z Tetřeva, Vendulu z Fotografa nebo Věrku z Horké neděle.

„Každá povídka má nějaké jádro, buď jsem to zažil, nebo mi to někdo vyprávěl. Dost materiálu mi dodává Jaroslav Uhlíř. Třeba povídka Fotograf byla na přečtení nejtěžší, tam hraju dívku při orgasmu. To byl pro mě nejtěžší úkol. Byly tam vzdechy (smích). Prostě mi vyprávěl, že sváděl jednu dívku. Zatímco ji svlékal, tak mu vyprávěla, že se urodilo moc třešní a neví, kam by to dali a musí si od souseda půjčit přepravku. To mě strašně zaujalo, tak jsem o tom napsal povídku.“

„A Horká neděle? To mi skoro celé dodal řidič náklaďáku, který nám stavěl kulisy. To se mu stalo, tak to nedalo moc práce. Víte, je to jako kdybych našel pecku a dělal z toho ovoce,“ řekl k procesu psaní Svěrák.

Pohádky pro neposlušné

Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče je další nová audiokniha, tentokrát od Dušana Taragela, a je určena hlavně dětskému posluchači. Pohádky slovenského autora přinášejí plno bláznivého humoru a překvapují absurditou, zároveň ale dětem dodávají svým způsobem i poučení.

Například neposluchové končí v prasečím chlívku, protože se nemyjí, mají v břiše buben od pračky, se kterým nakonec vystupují v cirkuse, protože jedli tolik zmrzliny, že jim žaludek zamrzl a musel být nahrazen náhradním dílem, odnese je strašidlo ÖZROTTÖ (kvůli jejich pažravosti) nebo jim pro jejich žalování zdřevění jazyk.

Supraphon nyní vydává rozšířenou verzi patnácti příběhů na 2 CD (první CD jen s jedenácti pohádkami vyšlo v roce 2006). Načetla je Aňa Geislerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám