Hlavní obsah

Zdeněk a Jan Svěrákovi chystají nový film

– PRAHA
Novinky, Věra Míšková

Když Jan Svěrák uváděl do kin Tmavomodrý svět, říkal, že má u tatínka objednanou pohádku. Pohádka nikde, ale je tu ještě lepší zpráva: chystá se natočit komedii Vratné lahve.

Foto: Ondřej Novák

Derby mladších žáků Hostivaře

Článek

Proč chystáte komedii místo pohádky?

Pohádka...Tatínek se snažil, já jsem se taky snažil. Hledali jsme pohádku, kterou by mohl adaptovat, přemýšleli jsme i o tom, že by napsal originální, protože on je na původní texty, do kterých vkládá sám sebe, ještě lepší než na adaptace. Ale zjistili jsme, že všechny hezké pohádky už adaptovány byly a originální nápad se nejspíš nedostavil. Takže jsme pohádku odložili na neurčito a já jsem zase četl cizí scénáře. Marně. Až loni v létě na chalupě jsme seděli na lavičce a já, aby řeč nestála, povídám: "Proč vlastně neuděláme něco obyčejného? Komedii, jaké jsi psal dřív." A on hned odpověděl, že to by ho bavilo, to že přece umí.

Film se bude jmenovat Vratné lahve, jeho hrdina je důchodce, který si přivydělává ve výkupně lahví. Čí to byl nápad?

Tátův. Jak jezdí s maminkou pravidelně nakupovat do velké samoobsluhy, to okýnko s pánem, co od něj bere lahve a povídá si s ním, ho nějak dráždilo. Ale já měl taky nápad: aby toho důchodce hrál on sám. Byl rád, psal si to pak už pro sebe, a je to on! Dialogy mu jdou do pusy dokonale.

Od léta do jara - není to na něj neobvykle krátká doba?

Myslím, že celkem normální. Od léta to nosil v hlavě, první verzi scénáře odevzdal v dubnu - to je u něj tak akorát. Tmavomodrý svět se nedá počítat, to byl úplně jiný případ.

Nebude se vám stýskat po velké produkci, po rozmáchlé práci režiséra, který diriguje stovky lidí, techniku?

Naopak. Je to jako Jízda po Akumulátorovi II. Osvěžení, radost. Zbavíme se historických i ekonomických pout. Nebudu zodpovědný za obrovský štáb a techniku, kterou musíme využít právě v ten konkrétní den. Když bude pršet, dáme si pauzu a natočíme to zítra. Nebudeme zkrátka svázáni velkoprodukcí.

Z děje asi moc neprozradíte, ale mohl byste film charakterizovat víc než jen jako komedii ze současnosti?

Nebude to ani Obecná škola ani Kolja. Asi to bude pro lidi, kteří už mají stárnoucí rodiče a pro starší lidi, kteří v tom uvidí sami sebe, ale třeba to bude bavit i mladší - to je na tomhle povolání to krásné, že dokud film není hotový, vlastně nevíte, jaký je.

Může být vůbec prostředí velké samoobsluhy filmařsky atraktivní?

To je pro mě právě výzva. I komedie je pro mě výzva. Ačkoliv - zase by to neměla být jenom čistá komedie. Pokud se to podaří, budou tam i trochu smutnější tóny. To já mám rád, to uměl třeba Charlie Chaplin. z On ten důchodcovský věk asi kus smutku nese už sám o sobě. A přitom jsou to báječné situace plné legrace - když to neprožíváte osobně. Táta má těch zážitků dost nejen proto, že sám je v tom věku, ale i jeho parťáci v divadle jsou stejná generace, s maminkou to už taky táhne dlouhé roky...

Prozradíte i další obsazení?

Ještě ho neznám. Obsazovat budu v červnu, než se herci rozprchnou na prázdniny. Psané je to na tátu, skoro nesleze z plátna, už teď si musel upravit divadelní program, víc než dva měsíce bude hrát o víkendech a přes týden točit. z To bude dost dřina, vzpomínám si, že po Koljovi si nedovedl představit, že by ještě tak rozsáhlou roli přijal. On si hlavně myslel, že už nebude mít příležitost. Takových rolí pro starší pány není moc. Tak si ji napsal.

Uvažujete někdy o spolupráci s jiným scenáristou nebo myslíte, že je táta nejlepší, tak proč to "pokoušet"?

Nám to vyhovuje, protože si rozumíme, baví nás stejné věci. Ale také se mi líbí, co píše Petr Jarchovský, takže spolu koketujeme a dokonce Honza Hřebejk by byl ochotný se na něčem společném podílet třeba jako dramaturg. Oni jsou s Petrem zvyklí dělat spolu a moc dobře jim to funguje. I s Alicí Nellis si povídáme... takže teoreticky bych na další scénář již nemusel čekat tak dlouho.

Co vaše plány natočit film v angličtině?

To možná zůstane jako cíl na důchod. Pořád čtu zahraniční scénáře, ale zatím mě nic nenadchlo. Příští týden mají přijít zase nějaké další a prý budou tentokrát naprosto skvělé. Jako vždycky... Mám to jako metu, uvidíme, jestli na ni někdy dosáhnu.

Takže ještě zpátky do současnosti: kdy začnete točit a kdy budou mít Vratné lahve premiéru?

V říjnu začneme točit, skončíme v polovině prosince, ale premiéra bude až v září 2004, protože květnovou premiérou zpravidla film trochu utrpí - třeba skladatel nemá dost času na hudbu. A v létě, když jsou lidé na dovolených, nemá smysl dávat nový film do kin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám