Hlavní obsah

Zátopek se nedostal do užšího výběru pro nominace na Oscary za letošní rok

– Los Angeles

Snímek Zátopek režiséra Davida Ondříčka se nedostal do užšího výběru pro nominace na Oscary za letošní rok, který v úterý zveřejnila americká filmová akademie. Do kategorie nejlepších zahraničních filmů se probojovaly snímky z patnácti zemí - Rakouska, Belgie, Bhútánu, Dánska, Finska, Německa, Islandu, Íránu, Itálie, Japonska, Kosova, Mexika, Norska, Panamy a Španělska. Do finále boje o prestižní filmové ocenění jich nakonec postoupí osm.

Foto: Lucky Man Films – Dušan Martinček, Julie Vrábelová

V roli Emila Zátopka se představí herec Václav Neužil.

Článek

Americká filmová akademie v úterý ohlásila užší výběr pro nominace v deseti oscarových kategoriích - kromě zahraničního filmu to je rovněž například dokumentární film, filmový soundtrack, původní filmová píseň či vizuální efekty. Konečné nominace ve všech kategoriích oznámí akademie 28. února a slavnostní vyhlášení nejprestižnějších filmových cen na světě je plánováno na 27. března.

Češi posílají do boje o Oscara Zátopka

Film

Zátopka nominovala Česká filmová a televizní akademie a americký web Variety dával českému snímku šanci, že se ve výběru 15 zahraničních filmů ocitne.

Ondříčkovo dílo přibližuje osobnost nejslavnějšího českého atleta a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka, který zemřel v roce 2000, a vypráví také o jeho vztahu s manželkou Danou. Film rámuje příjezd australského rekordmana Rona Clarka v roce 1968 do Prahy, aby navštívil legendárního československého běžce, jehož bezmezně obdivuje.

Diváckou cenu Práva na MFF KV vyhrál Zátopek

MFF KV

V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací ke stěžejních okamžikům atletova sportovního i soukromého života.

Reklama

Výběr článků

Načítám