Hlavní obsah

Zasáhl ho román Šikmý kostel, tak stvořil píseň

– Karviná

Románová kronika Šikmý kostel od spisovatelky Karin Lednické, která zatím ve dvou dílech popisuje zánik staré Karviné kvůli těžbě uhlí, zasáhla i karvinského muzikanta Jana Vargu. Dílo ho zavalilo tolika pocity, že je potřeboval vyjádřit písní. A tak vznikl song Ztracené město, kterým hudební uskupení Nazdar! děkuje za vznik knih.

Foto: Archiv Jana Vargy

Karvinský muzikant Jan Varga (vlevo) při natáčení klipu k písni Ztracené město.

Článek

„Píseň vznikla čistě z mého popudu, chtěl jsem reagovat na první díl Šikmého kostela, který mě velmi zasáhl, a jakožto muzikanta mě nenapadlo nic jiného než se k dílu vyjádřit hudebně,“ svěřil se Právu Varga. Dodal, že hned od začátku mu bylo jasné, že píseň věnuje právě spisovatelce Karin Lednické a její práci. „Chtěl jsem jí tak vyjádřit poděkování, a tak nějak reagovat i na to, jak ve mně kniha rezonovala.“

Inspiraci Varga čerpal pouze z románu. „Nejprve jsem měl hotovou hudbu, to byl na světě jen první díl Šikmého kostela. K vytvoření klipu mě pak inspiroval druhý díl románu, který dále rozvíjel život v lokalitě staré Karviné,“ líčil muzikant, který se ujal i role zpěváka za doprovodu klavíru a saxofonu.

Foto: Archiv Jana Vargy

Videoklip k písni Ztracené město se natáčel přímo u šikmého kostela, tedy u kostela sv. Petra z Alkantary, který je symbolem zaniklé staré Karviné.

„Chtěl jsem zachovat intimní atmosféru písně, více nástrojů či orchestr by to celé hodilo do patosu. Přece jen v tomto regionu žijí lidé „ráznější“, takže jsem chtěl zachovat určitou syrovost,“ popisoval Varga s tím, že hodně nástrojů by podle něj i přehlušilo to sdělení, že se člověk ocitá sám v místě, kde chtěl žít, ale najednou už to nelze.

Lidé píšou své příběhy

Reakce na píseň Ztracené město jsou podle Vargy vesměs pozitivní. „Lidé nám i píšou své vlastní příběhy spojené se zaniklou starou Karvinou. Například někteří psali, že je v šikmém kostele křtili, jiní zase, že na hřbitově leží jejich blízcí. Další prostě s nostalgií vzpomínají,“ ukazoval Varga. Také samotná spisovatelka Karin Lednická píseň dostala k posluchačům. Neváhala ji totiž propagovat například na svých besedách se čtenáři, kde ji organizátoři pouštějí, aby podtrhla atmosféru setkání. Tvůrcům za píseň i poděkovala na Facebooku.

„Jsem karvinským rodákem, takže starou Karvinou znám od dětství, navíc tady vyrůstali někteří starší členové mé rodiny. Už jen proto mi stálo za to, na román reagovat. Navíc i dnešní Karviná se potýká s mnoha problémy, které zdědila z dob minulých. Ale je to město s bohatou historií, kulturou, plné zeleně a má spoustu kvalitních lidí, kterým na Karviné záleží,“ shrnul hudebník.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám