Hlavní obsah

Žánrově široce rozkročené Blues v lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘEVNICE

Festival Blues v lese, který se koná tento víkend v Lesním divadle v Řevnicích, nabídne bohatý program s mnoha žánrovými přesahy do folku i world music. Hlavní hvězdou sice je legendární bluesový kytarista John Hammond, vedle něj však na festivalu budou hrát The Dhol Foundation spojující rytmy tradiční pakistánské bhangry s elektronikou.

Foto: www.zoozlin.eu

Tučnáci Humboldtovi.

Článek

Hvězdy z Ameriky

Kytarista John Hammond, který letos získal další cenu W. C. Handyho a je také držitelem Grammy, je reprezentantem akustického blues. O jeho kvalitách svědčí, že během dlouhé kariéry hrál s většinou významných bluesových kytaristů včetně Muddyho Waterse, Howlin´ Wolfa, Johna Lee Hookera, B. B. Kinga, ale také Erika Claptona.

Další velkou hvězdou je americký skladatel, kytarista a zpěvák Popa Chubby. Svůj styl označuje za New York City Blues a spojuje v něm rhythm´n´blues s hip hopem a punkem. Na energii sází i Bob Log III ve své divoké one man show.

Další hosté ze zahraničí

Z bluesové tradice 30. a 40. let čerpá Kanaďan Marty Hall, který staví na procítěném úsporném výrazu, který uplatňuje i v písních Willieho Dixona a Jimmyho Reeda. Naopak australský kytarista Gwin Ashton se věnuje bluesrocku. Tento spoluhráč Juniora Wellse, Roberta Craye, Petera Greena a Steva Morse interpretuje především vlastní skladby.

V Řevnicíh se objeví již zmiňovaní The Dhol Foundation, ale také Peter Lipa, polsko-americká skupina Guitar Wiorkshop s kytaristou  Leszkem Cichonskim, polští Easy Street či němečtí Zydeco Alligators anebo bělehradská zpěvačka a kytarista Ana Popović.

Pestré paleta domácích muzikantů

I volba tuzemských interpretů ukazuje, že pořadatelům z Pohyblivého klubu je cizí pursismus a ortodoxní chápání stylu Vedle elektrického Hoochie Coochie Bandu, Blues Messengers, Highway 61 a Jana Spáleného s ASPM se na pódiu objeví i Robert Křesťan s Malina Bandem, Jiří Suchý s Hot Sweet Orchestra, dnes spíše soulová Žáha, Bratři Ebenové nebo rómský soubor Terne Čhave.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám