Hlavní obsah

Zájem o slavíka klesá

Právo, Novinky, Jaroslav Špulák, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do ankety Český slavík, která zjišťuje oblíbenost domácích interpretů populární hudby a jejíž výsledky budou vyhlášeny 6. XII., letos přišlo jen něco přes 50 000 hlasů prostřednictvím zpráv SMS. Loni, kdy se poprvé hlasovalo jen z mobilních telefonů, se ankety zúčastnilo 70 000 lidí. V roce 2001, kdy bylo možné hlasovat více způsoby, jich bylo 225 000.

Článek

Podle Jaroslava Těšínského z agentury Musica Bohemica, která anketu uspořádala, se však nový způsob hlasování osvědčil: "Tohle je docela dobrý vzorek populace. Třeba průzkumy veřejného mínění se dělají na vzorku asi tisíc lidí," Výhodou tohoto způsobu je, že z každého přístroje je možné hlasovat jen jednou, případné další hlasy z tohoto čísla automaticky vyřazoval počítačový program, který anketu zpracoval.

Hra bez reálných podkladů

Ani to však zcela nevylučuje manipulaci, vzhledem k počtu mobilních telefonů není problém sehnat dost kamarádů, z jejichž přístrojů se dá hlas poslat. A o reprezentativnosti vzorku se nedá už vůbec hovořit, protože už skupina lidí, které je ochotna hlasovat, je velmi specifická, v současné době to navíc musejí být lidé, kteří jsou zvyklí posílat SMS, což mnozí starší lidé stále ještě nedělají.

Pokles zájmu však nesouvisí jen klesajícím významem populární hudby, která mnohdy slouží už jen jako kulisa, ale také se snižováním zájmu lidí o podobné ankety. O výsledcích nejpopulárnějších postav z obrazovky v cenách TýTý rozhodovalo letos ani ne sto tisíc lidí.

Žádné velké změny

Mezi šesticí nejpopulárnějších v každé kategorii se opět objevují jména známá z předchozích ročníků, i když mezi zpěváky pronikl Daniel Landa a mezi skupiny Kryštof. Nejvíce hlasů získaly mezi zpěvačkami (podle abecedy) Monika Absolonová, Iveta Bartošová, Lucie Bílá, Leona Machálková, Helena Vondráčková a Hana Zagorová, mezi zpěváky jsou to Karel Gott, Daniel Hůlka, Daniel Landa, Bohuš Matuš, Martin Maxa a Petr Muk. V kategorii skupin jsou podle zveřejněných výsledků mezi prvními šesti Holki, Chinaski, Kabát, Kryštof, Lucie a Olympic.

Hosty ceremoniálu budou belgická zpěvačka Kate Ryan a italský zpěvák Tiziano Ferro. Během večera, který bude přenášet Nova, se na pódiu vystřídají rovněž interpreti, kteří se v loňském ročníku ankety umístili na prvních místech - například Karel Gott, Lucie Bílá a Petr Muk. Doplní je Miroslav Žbirka, vítěz loňského ročníku obdobné ankety na Slovensku.

Akademie na Andělské ulici

Vyhlášení Cen Akademie populární hudby, tedy hlasování odborníků, proběhne 20. března příštího roku na dosud neurčeném místě v Praze. Pořádající Petarda Production oznámila, že se v ten den promění pražská Národní třída v Andělskou hudební ulici. Ve všech klubech, které se na ní nacházejí a které ji lemují, se bude hrát.

"Nepůjde jenom o svátek oceněných, ale i o setkání muzikantů pohybujících se v nejrůznějších žánrech," prozradil Právu Petr Šiška z pořádající agentury. Od ranních hodin budou po Národní třídě hostesky rozdávat volné vstupenky na jednotlivé koncerty. V 17 hodin se začne hrát ve všech klubech. V café Platýz vystoupí folkaři, v Rock Café rockeři a metalové skupiny, ve Vagonu undergroundové kapely, v klubu N11 bude taneční scéna, v Redutě bluesová, do restaurace Parnas se vrátí jazz a komorní klavírní koncert bude v kavárně Slavie. V Galerii Louvre proběhne výstava hudebních fotografií.

Reklama

Související články

Obrazovce vládne Nova

Televizní divák dobře ví, koho má na obrazovce nejradši. To mu nemusí nikdo říkat. Ale nepodívejte se na program, který vám prozradí, koho mají nejraději...

Anděla 2003 vyhlásí Petarda Production

Po diskutabilním průběhu výročních cen Akademie populární hudby, které byly podrobeny kritice zejména kvůli podobě březnového slavnostního večera,...

Výběr článků

Načítám