Hlavní obsah

Začíná Czech Press Photo, nově i pro děti a studenty

Czech Press Photo vyhlašuje pravidelnou soutěž, letos obohacenou i o kategorii Junior. Lidé mohou snímky přihlašovat od 1. do 30. září prostřednictvím elektronického formuláře. Výstava fotografií z loňského ročníku probíhá v pražském Národním muzeu.

Foto: Roman Vondrouš

Foto roku 2020

Článek

Soutěž letos proběhne pod vedením fotografa Dana Materny. V porotě zasedli Petr Mlch, šéf fotobanky ČTK, Adrian Evans, ředitel agentury Panos Pictures z Velké Británie, Sean Gallup, vedoucí fotograf Getty Images z Německa, Alžběta Jungrová, fotografka ze skupiny 400ASA, a fotograf Jan Zátorský.

Soutěž Czech Press Photo má letos osm fotografických kategorií: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí, Lidé, o kterých se mluví. Tradičně bude uděleno roční tvůrčí stipendium Grant Prahy, který uděluje a vybírá pražský primátor.

Foto: Martin Divíšek/Czech Press Photo

Vítězné foto kategorie Každodenní život (Martin Divíšek)

Novinkou bude Czech Photo Junior pro žáky základních škol a studenty středních škol. Soutěžit se bude ve třech věkových kategoriích. Fotografie budou moci mladí fotografové zasílat do uzávěrky soutěže 30. 9. 2021. Vyhodnocení těch nejlepších snímků se bude konat společně s profesionální soutěží Czech Press Photo.

„Od uzávěrky loňské soutěže Czech Press Photo se stalo mnoho významných událostí, které fotografové dokumentovali. Kromě pokračující pandemie covidu-19 nás zasáhla katastrofa v podobě tornáda na jižní Moravě. Mnoho českých fotoreportérů se vydalo na odložené olympijské hry do Tokia. Na podzim nás čekají parlamentní volby, předvolební kampaně se již pomalu rozjíždějí. Nejen tato skutečnost způsobila, že jsme do soutěže vrátili kategorii Lidé, o kterých se mluví. Velmi pečlivě jsme vybírali porotu a mám radost, že v ní zasedne Sean Gallup, šéffotograf německé pobočky Getty Images. Sean donedávna fotografoval i v České republice a často jsem se s ním na akcích potkával,“ uvedl manažer soutěže Dan Materna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám