Hlavní obsah

Začala sezóna letních hudebních festivalů

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotním Bousov Festem, který se uskutečnil v likérce v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku, odstartovala letošní sezóna letních festivalů. Česká republika patří v Evropě k zemím, kde se víkendových hudebních setkání koná na počet obyvatel nejvíce.

Foto: Petr Horník, Právo

Na sobotním Bousov Festu v Dolním Bousově se představila i skupina Support Lesbiens. Na snímku zpěvák Czenda Urbánek.

Článek

Odhaduje se, že se u nás od června do konce srpna odbude na sto padesát festivalů větších či menších rozměrů.

Je až s podivem, že tato malá země takový počet akcí takříkajíc uživí. V posledních letech sice došlo k jejich úbytku, dílem z ekonomických důvodů, dílem z neochoty některých pořadatelů nadále podstupovat martyrium, při němž jsou závislí na počasí, finančních nárocích kapely a neochotě diváků platit stále vyšší vstupné. Přesto ale platí, že najde-li se u nás nadšený fanoušek, rozhodně by si každý týden nějakou větší akci k návštěvě vybral.

Pavel Kloupar, dramaturg sobotního Bousov Festu a ředitel Sázavafestu, Právu řekl: „Mám pocit, že letošní festivalová nabídka je chudší než loňská. Záleží to na ekonomice, na tom, co si dramaturgové festivalů za peníze, které mají či budou mít k dispozici, mohou dovolit.“

Z letošní nabídky vypadl Open Air Festival, který se v posledních čtyřech letech konal na letišti v Panenském Týnci. Loni doplatil na nepřízeň počasí a ekonomický propad mu nedovolil uspořádat jubilejní ročník. Podle zjištění ČTK byla již loňská sezóna pro řadu akcí obtížná a vzhledem k napjatým rozpočtům měla většina festivalů omezenou nabídku zejména zahraničních hvězd.

Sázka na jistotu 

O přehlídky pod širým nebem byl často menší zájem než v předchozích letech. Proto až na výjimky letos pořadatelé sázejí na osvědčená jména, takže je často jejich nabídka podobná. Odlišit se snaží různými raritami a speciálními projekty.

Nejzajímavější program letos přináší Colours of Ostrava. Jde o jeden z mála festivalů, který má dlouhodobě stabilní ekonomické zabezpečení.

Loni jej navštívilo více než třicet tisíc diváků a letos by návštěvnost mohla být vyšší. Přijedou totiž Robert Plant, Zaz, MGMT, The National či Bastille, vesměs velice oblíbené kapely, zvláště u náročnějších posluchačů, kteří do oblasti Dolních Vítkovic na Colours of Ostrava jezdí.

Rock for People sází na poslední koncert comebackového turné Lucie, který celou akci ukončí, také na bluesové vystoupení herce Stevena Seagala nebo skotské Biffy Clyro.

Masters of Rock ve Vizovicích nabídne Anthrax, Dream Theater, Airbourne nebo Sebastiana Bacha. Velmi silný program má i metalový Brutal Assault v pevnosti Josefov v Jaroměři, který pozval legendy Slayer, Venom nebo Amon Amarth.

Další větší festivaly sbírají jednotlivé zahraniční hvězdy. Trutnoff nabídne Patti Smithovou a Ska-P, festival Benátská zase Him. Drtivá většina přehlídek nicméně sází na české jistoty, což platí i o putovních akcích Hrady.cz a KryštofKemp, na který si skupina Kryštof pozvala spřátelené formace a představí se na osmi místech celé republiky.

Festivalové tipy pro letošní léto
Votvírák 13. 6., Milovice
Chinaski, Tata Bojs, Škwor aj.
Aerodrome Festival 17. 6., Výstaviště, Praha
Avenged Sevenfold, Rob Zombie aj.
Jamrock 19.–21. 6., Žamberk
Petr Spálený, Tomáš Klus, Wohnout aj.
Okoř se šťávou 21. 6., podhradí Okoře
Lucie Bílá, Wohnout, Adam Mišík aj.
Basinfirefest 27. 6., Spálené Poříčí
Death, Haterbreed, Trivium, Rybičky 48 aj.
Festival Přeštěnice 27.–28. 6., Přeštěnice
Divokej Bill, Mig 21,Škwor aj.
Rock for People 3.–5. 7., Hradec Králové
Biffy Clyro, Manu Chao, Madness, Chinaski, Lucie aj.
Aerodrome Festival II. 8. 7., Výstaviště, Praha
Metallica, Alice in Chains aj.
Masters of Rock 10.–13. 7., Vizovice
Anthrax, Sabaton, Dream Theater aj.
Mighty Sounds 11.–13. 7., Tábor
Dropkick Murphys, Madball, The Slackers aj.
Colours of Ostrava 17.–20. 7., Ostrava
Robert Plant, Zaz, MGMT aj.
Šternberský kopec 27. 7., Šternberk
Vypsaná fixa, Divokej Bill, Support Lesbiens aj.
Benátská 25.–27. 7., Vesec u Liberce
Him, Ivan Král, Team, Divokej Bill, Tomáš Klus, Michal Hrůza, Horkýže slíže, Anna K, Slobodná Európa aj.
Sázavafest 31. 7.–2. 8., Světlá nad Sázavou
Lucie Bílá, Wohnout, Chinaski, Support Lesbiens, Xindl X, Eddie Stoilow aj.
Ostrava v plamenech 2. 8., Ostrava
W. A. S. P., Sonata Arctica, Doga, Kreyson aj.
Brutal Assault 6.–9. 8., Jaroměř
Slayer, Down, Venom aj.
Trutnoff 14.–17. 8., Trutnov
Patti Smith, Ska-P, Tinariwen, Imodium aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám