Hlavní obsah

Za McCartneym přiletěli na Glastonbury Bruce Springsteen a Dave Grohl

Právo, Ondřej Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na britském hudebním festivalu Glastonbury se v sobotu večer opět psala historie. Čerstvě osmdesátiletý Paul McCartney na farmě v anglickém Somersetu zakončil světové turné a diváky provedl diskografií Beatles.

Foto: ČTK/AP

Tři hvězdy na pódiu, zleva Paul McCartney, Dave Grohl a Bruce Springsteen.

Článek

Ve finále druhého večera festivalu spolu na hlavním pódiu, jež připomínalo obří pyramidu, jamovali Paul McCartney, Bruce Springsteen a Dave Grohl. Střídali se v krátkých kytarových sólech do písně The End.

Oba přeletěli oceán, jen aby s McCartneyem každý zahrál dvě písně.

Návštěva koncertu Paul McCartneyho, který před pár dny oslavil osmdesáté narozeniny, byla úctyhodná - na farmě s ním zpívalo více než sto tisíc lidí.

Koncert odpálil klasikou Can’t Buy Me Love a moře lidských těl se ihned začalo vlnit do rytmu. Nad prostorem před pódiem vlály fanouškovské vlajky, jedno z poznávacích znamení festivalu Glastonbury. Lidé rozžehli první světlice a dýmovnice.

Foto: ČTK/AP

Dave Grohl (vlevo) a Paul McCartney na festivalu Glastonbury.

„Všichni chtějí slyšet písně od Beatles a my to poznáme,“ poznamenal McCartney v první půli vystoupení, jíž prokládal svou pozdější tvorbou s kapelou Wings.

„Když je hrajeme, rozsvítí se před námi oceán světel z mobilů. Vypadá to jako galaxie. A když hrajeme novější věci, vidíme jen tmu. Jenže my nové skladby hrát budeme, nesejde nám na tom,“ prohlásil.

Za mikrofonem občas působil zaskočeně, vypadal, že neví, co říct. Všechny písně ale přednesl naprosto suverénně. Jako by jeho hlavním jazykem byla hudba.

Hlas občas ztrácel na intenzitě, což je vzhledem k věku nevyhnutelné. Přesto hlasivky dokázal vybičovat i do vysokých poloh, a hlavně velkolepý sbor před pódiem s ním odzpíval většinu koncertu slovo od slova.

Písně z jeho bezmála sedmdesát let dlouhé kariéry mají Britové zakódované v DNA. Provází je celé jejich životy a tohle propojení bylo na Glastonbury všudypřítomné.

Foto: ČTK/AP

Paula McCartneyho (vlevo) přiletěl na Glastonbury podpořit Bruce Springsteen.

Druhou půlku koncertu McCartney pojal jako cestu napříč historií Beatles. „Teď vás zavedu do malého přístavu na severu Anglie, jmenuje se Liverpool,“ uvedl píseň In Spite of All the Danger. Vzpomněl, jak se ještě coby skupina s názvem Quarrymen skládali na pět liber, aby mohli pořídit první nahrávku.

Ve finále do rytmu klasik Let it Be a Hey Jude z pódia žhnuly obří plameny, nad pódiem pojmenovaným Pyramida Stage vybuchoval ohňostroj.

Kdo čekal velkolepý koncert, odcházel zaskočen a dojatý. Billie Eilish, která na stejném pódiu vystoupila o den dříve, by se mohla učit, jak vypadá vystoupení hlavní hvězdy Glastonbury.

Začaly oslavy padesáti let i návratu Glastonbury. Billie Eilish zůstala za očekáváním

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám