Hlavní obsah

Začaly oslavy padesáti let i návratu Glastonbury. Billie Eilish zůstala za očekáváním

Právo, Ondřej Horák

Po dvou letech odkladů začaly v pátek oslavy padesáti let britského hudebního festivalu Glastonbury, jehož první ročník se konal v roce 1970.

Foto: ČTK

Billie Eilish při svém vystoupení na festivalu Glastonbury.

Článek

Vystoupení kapely The Libertines předcházela řeč ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který festival popsal jako „největší koncentraci svobodomyslných lidi na světě“. Na místě bylo vice než dvě stě tisíc lidí a atmosféra akce mu dala za pravdu.

Britští The Libertines hráli ledabyle, dezorientovaně, jejich hudba zněla jako konstantní kocovina, ale těžko najít vhodnější kapelu k probuzení návštěvníků.

Většina z nich byla na farmě v Piltonu, kde se festival koná, už od středy. Na hlavní Pyramid Stage mezitím Ziggy Marley zpíval písně svého otce s vynikajícím tělesem muzikantů v zádech.

Právě na Pyramid Stage hrají největší hvězdy festivalu. Páteční podvečer patřil Robertu Plantovi.

Bývalý zpěvák britských Led Zeppelin představil spolu se zpěvačkou Alison Kraussovou jejich loňské společné album Raise the Roof.

Během vystoupení mělo vše svůj čas a vynikající Plant nechával výbornou kapelu docházet k velkým instrumentálním třeskům.

Kromě rockové kytary určovaly charakter zvuku housle, mandolína i starobylé bubny, na které se spíš tluče než hraje. To vše zjitřoval mystický charakter hrabství Somerset, do něhož je festival situován.

Foto: ČTK/AP

Pete Doherty (vlevo) a Carl Barrat z kapely The Libertines.

Brána na bájný ostrov Avalon se podle pověstí nachází jen několik mil od něho. Některé návštěvnice hudba navedla k až rituálním tancům, jiné si po skončení koncertu z tváří stíraly slzy dojetí.

Vystoupení americké popové zpěvačky Billie Elish bylo spíš zklamáním. Prim v něm hrály nijak objevná světelná show, pyrotechnika a dunivé zvuky.

Její šeptané písně publikum zpívalo sborově, uzemňující efekt se ale nedostavil. Zpěvačka předvedla běžný výkon a nevymyslela nic navíc, což je na post hvězdy festivalu Glastonbury trochu málo.

Velké momenty se tak odehrály jinde. Raperka Little Simz, která získala Brit Award jako objev roku 2022, přenesla před půlnocí fanoušky do severního Londýna.

Wet Leg pak ještě za světla odehráli svůj životní koncert. Vyrazilo na ně tolik lidí, že obsadili i přilehlé louky. Místo na jedné z hlavních scén tedy mají Wet Leg pro příští rok nejspíš jisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám