Hlavní obsah

Za divadlem na hrady, zámky i náměstí

Právo, Radmila Hrdinová

Červenec a srpen jsou prázdninové měsíce nejen pro školáky, ale i pro herce. V posledních letech to ale až tak neplatí. Řada z nich hraje i o prázdninách, pod širým nebem na hradech a zámcích, přírodních scénách i náměstích.

Foto: Pavel Hejný

Jorge Garza a Lenka Máčiková jako Lišák Zlatohřbítek a Liška Bystrouška na přírodní scéně Otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Článek

Hned tři letní festivaly jsou v metropoli. Letní shakespearovské slavnosti svá představení uvádějí nejen na Pražském hradě a nádvoří HAMU, ale i v Brně, Ostravě a Bratislavě. Na hradčanském Novém Světě hraje nejúspěšnější tituly Letní scéna Divadla Ungelt a na Letní scéně Vyšehrad Studio DVA.

Tamní letošní novinkou je komedie Patrika Hartla 4 sestry s Ivanou Chýlkovou, Berenikou Kohoutovou, Janou Strykovou a Annou Šiškovou. K vidění jsou i Smolíkovi s Evou Holubovou a Bobem Kleplem, Goldoniho Poprask na laguně či Kleplova one-man show Vysavač.

Liška Bystrouška v Českém Krumlově

Hraje se hojně i mimo Prahu. Přes všechny spory o ukončení činnosti se stále točí Otáčivé hlediště v zahradě zámku Český Krumlov, kde bude mít 14. července premiéru inscenace Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v nastudování souboru Jihočeského divadla pod taktovkou Maria De Rose a v režii SKUTR.

Hrát se bude do 23. července, poté se na scéně objeví i balet Labutí jezero, opery Rusalka a Carmen a činoherní Pes baskervillský na motivy detektivky A. C. Doylea s hostujícím Karlem Rodenem v roli Sherlocka Holmese.

Půvab má letní scéna pod západočeským Loktem. V pátek uvede recitál Kouzlo noci pěvkyně Dagmar Pecková a do konce léta se tam poté vystřídají kapely Monkey Business, Divokej Bill, Stahlzeit, Kiss Forever Band, Sto zvířat a další s Menzelovou inscenací Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic.

Divadelní představení na hradech a zámcích jsou letos hojně zaměřená na 700. výročí narození Karla IV. Například dvanáct představení muzikálu Noc na Karlštejně se odehraje právě na Karlštejně.

V Hluboké nad Vltavou uvádějí Charleyovu tetu v provedení Divadla Pikl, pražské Divadlo Spektákl zahraje ve Zlaté Koruně, Vimperku a Táboře autorskou Frašku o Dušanově duši, v Rožmberku k ní přidá i divácky vděčnou sérii skečů inspirovaných filmovou groteskou s názvem Chaplinovy děti.

Letní produkce odrážejí i 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara. Na Křivoklátě bude k vidění Macbeth a Zkrocení zlé ženy v podání souboru Ty-já-tr – K. O. Praha, tragédie Romeo a Julie a Othello uvede spolek Kašpar od 29. července do 7. srpna spolu s Rostandovým Cyranem na jihočeském Kašperku.

Letní divadelní představení se každoročně odehrávají i na náměstích řady českých měst, ať už je to Liberec, kde svá loutkářská představení uvádí Naivní divadlo, nebo Plzeň, která letos hostí Dona Quijota s Kamilem Halbichem v titulní roli. Své programově bohaté Poláčkovo léto má i rodiště spisovatele Karla Poláčka Rychnov nad Kněžnou.

Do Kuksu za barokním divadlem

A nelze opomenout ani kláštery a další historické prostory. V klášteře v Roudnici nad Labem uvede v srpnu svůj repertoár soubor OLDstars, který nově v červenci nastudoval také Macbetha. V renovovaném areálu barokního špitálu Kuks vyvrcholí od 23. do 28. srpna tradičně pestrý letní program Festivalem barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks, který nabídne to nejlepší z produkce souboru Geisslers Hofcomoedianten, jenž během léta uvádí svá představení v klášterech a na zámcích v Broumově, Mikulově, Valticích a dalších. Na loni zrekonstruovaném starobylém statku ve Švestkovém dvoře v jihočeských Malovicích připravuje nový projekt Divadlo Continuo. Pod názvem Loď / A Boat ho bude uvádět od 11. srpna v rámci 20. ročníku Mezinárodního divadelního projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám