Hlavní obsah

Wimbledon: na kurtech i v lásce tak, jak to má být

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantická komedie nebo spíš romance ze sportovního prostředí Wimbledon je poslední filmovou premiérou roku 2004 a přichází jako dárek, který potěší, pobaví a mozek příliš nezatíží. Co lepšího si k závěru roku přát!

Foto: Facebook Vanua 2

Charismatičtí Vanua 2 včera odehráli premiérový koncert v Malostranské besedě.

Článek

Krásní sympatičtí lidé, atraktivní prostředí vrcholového tenisového turnaje, příjemný nevtíravý humor a velká láska, to jsou základní stavební kameny, z nichž scenáristé Adam Brooks, Jennifer Flackettová a Mark Levin vystavěli příběh, jehož zápletka je sice v mnohém předvídatelná, ale nenudí.

Zručná režie Richarda Loncraina navíc překvapivě vytvoří i chvíle napětí, jestli vyhraje ten, komu fandíte a jestli se ti dva nakonec dostanou.

V hlavních rolích On, Ona a tenis

V každém filmu, jehož zápletka se vyvíjí nezadržitelně podle předem daného schématu, jsou podmínkou úspěchu dobře napsané hlavní postavy, atraktivita prostředí a způsob, jakým se příběh vypráví.

Ve Wimbledonu tohle vyšlo jako smeč v rozhodujícím zápase a nádavkem je tu docela chytrý humor. Netlačí na řachtavou rezavou pilu, vyvolá spíš jen úsměv, který ale příliš často z tváře nemizí.

Ústřední postavou je Peter Colt (Paul Bettany). Citlivý, zranitelný, ale zároveň mužný, věkem již sportovní outsider, kterému ale snadno uvěříte vzepětí sil, jež dokáže přivodit láska. Angličan Paul Bettany ho hraje báječně. Kromě osobního kouzla, které je mu dáno od pánaboha a předků, má i herecký talent a s obojím umí nakládat s roztomilým vtipem, střiženým lehkou dávkou britské skepse.

Lizzie Bradburyová je americké dítě, vedené sice bez odmlouvání k úspěchu, ale také trochu rozmazlené, zvyklé, že věci jdou podle něj. Kirsten Dunstová zvládla svou roli (celkem jednodušší a méně rozpracovanou než má Bettany) s přehledem, působí přirozeně a myslím, že většina mužů v sále by ji chtěla, i kdyby jí nevyšlo ani druhé podání.

Otec dceru neuhlídá

Nejvíc toho od Lizzie přitom očekává její otec (Sam Neil), jenž od dětských tenisek vtlouká své nadané dceři do půvabné hlavičky jako hlavní podmínku úspěchu dřinu a odříkání. A protože tuší, že dospívající dívka už nevidí na celém světě jen jeho, s rozhodností všech milujících tatínků od ní hodlá odehnat především každého chlapa, který by její soustředění na kurt mohl rozptýlit.

Jenže ani sebepřísnější ochranka setkání těch dvou nezabrání. Sice "politováníhodným" omylem, ale přesto na sebe narazí dokonce v poněkud prekérní situaci, kterou Peter vyřeší s šarmem sobě vlastním - a všechno může začít...

Tenis se točil na turnaji

Třetí hlavní roli hraje ve Wimbledonu tenis, přičemž "třetí" je naprosto přesné umístění. Tenisové zápasy jsou nasnímány s velkou autentičností, divák má pocit, že se dostal přímo do centra slavného turnaje. Však se také - prý poprvé v historii - podařilo natáčet přímo v průběhu turnaje, ústřední herci a štáb se dostali do zákulisí a mistři počítačové techniky (spolu s tréninkem herců) dosáhli toho, že i hlavní aktéři působí, jakoby opravdu své zápasy na wimbledonském kurtu sehráli.

Milovník tenisu si tedy podle mého názoru docela užije (což nemění nic na tom, že šťouravý odborník určitě najde chyby) a ani mužská část páru v kině nemusí žehrat, že to je jen "takový romantický slaďák".

Hlavní pozornost je ale přesto pořád soustředěna na aktéry příběhu, takže na druhou stranu ani ten, kdo o tenisu neví víc, než že se hraje přes síť, se nemusí nudit. A všechny holky se mohou zamilovat do Paula Bettanyho.

Wimbledon, Velká Británie/Francie

Režie: Richard Loncraine, scénář: Adam Brooks, Jennifer Flackettová, Mark Levin, kamera: Darius Khondji, hrají: Paul Bettany, Kirsten Dunstová, Sam Neil a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám