Hlavní obsah

Williamsovo živé album je výtečné

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí mít dobrou představivost a zavřít oči. Jsou-li obě podmínky splněny, netřeba chodit 4. listopadu na beztak již vyprodaný koncert britského klučiny Robbieho Williamse do T-Mobile Areny v Praze. Živé album Live Summer 2003, nahrané na začátku srpna během tří koncertů v anglickém Knebworthu, působí velmi opravdově.

Foto: Šárka Chytílková

Robert Rohál vystavuje ve Zlíně poprvé.

Článek

Zázračné dítě Williams vtáhne do dění na pódiu a nezapomene během výpravy přidat porci anglických vtípků, jak je jeho dobrým zvykem.

K tomu na kuráž opěvuje tamní publikum. To už vtip není, je to stereotyp. Zpěváci a skupiny jsou často k divákům servilní, ovšem někdy je to příliš. V případě Williamse to ovšem může být jedna z hříček, kterých si dopřává mnoho a často. Ohlas je značný - jde o nejrychleji se prodávající koncertní desku v historii Velké Británie. Za týden si ji koupilo 120 000 zájemců.

Kolekce hitů

Každá ze čtrnácti zaznamenaných skladeb je nějak povědomá, každá druhá hitparádová. Mravenčí práce Williamse dnes sklízí po úvodních skeptických vyhlídkách bohatou úrodu. Málokdo mu v polovině devadesátých let věřil, nyní je nejjakostnější odrůdou v zahradě světové pop music.

Na pódiu vedle něho kralují doprovodný orchestr i vynikající vokalisté, kteří zpěváka patřičně jistí. Pod pódiem jásá zcela oddaný dav, podporující ho energií a hlasem jak v krátké hříčce We Will Rock You z repertoáru Queen (kde mu hrubne hlas až do rockové podoby), tak při Feel, kterou by prakticky zpívat nemusel, neboť to stadión učinil místo něho.

V tu chvíli nahrávka graduje. Hned po Feel následuje dávná tutovka Angels - v ní se Williams proměňuje v dobrosrdečného písničkáře s obrovskou verbální naléhavostí, kterou by mu mnozí "praví písničkáři" mohli závidět.

Skvělá hlasová forma

O Williamsovi je známo, že si s hudbou hraje. Nadhled je patrný v každém jeho videoklipu a z nahrávky je zřejmé, že také během koncertu. V hlasové formě, jakou na začátku srpna měl, si mohl dovolit i letmou jazzrockovou vložku, stejně tak kolaboraci v mnoha vokálních liniích, které svou přítomností velkoryse rozvinul. Ví přemnoho o dynamice skladeb, pracuje s ní s úctou.

Co na tom, že měl v minulosti leckdy více energie, když jí má stále přehršel, a co na tom, že místo Nan´s Song z posledního alba mohla zaznít nějaká zajímavější písnička. Co na tom, že z prvních dvou řadových (povedených) desek Williams mnoho ukázek nezařadil.

Jestliže úvod kolekce připomíná spíše atmosféru před fotbalovým zápasem než vystoupením popové hvězdy, řečeno sportovní terminologií zvítězil Williams kontumačně.

Soupeř nepřijel.

Vydá Robbie ještě něco?

Zpěvák Robbie Williams se nedávno nechal slyšet, že vážně přemýšlí o ukončení kariéry. Důvodem je prý neklid v osobním životě. "Nemůžu opustit dům, abych nebyl středem pozornosti a aby se na mě nepověsili fanoušci nebo žurnalisté. Všichni si myslí, že vedu sladký život, ale momentálně je to hrozné," prohlásil pro anglický tisk.

V té době se objevila zpráva o jeho závislosti na hazardních hrách. Trvá prý rok a prohrál již 3 milióny dolarů. Největší ztráty zaznamenal v kartách. Tyto informace by mohly vysvětlovat nedobré psychické rozpoložení, o němž se v souvislosti s ukončením kariéry zmínil.

Do konce roku ale odchod nepřipadá v úvahu. Williams je na evropském turné, 4. listopadu se zastaví v Praze a šňůru skončí 15. 11. v norském Oslu, 6. prosince pak vyrazí na australské turné, které uzavře 14. 12. v Sydney.

Robbie Williams: Live Summer 2003, EMI, 72:30

Související témata:

Výběr článků

Načítám