Hlavní obsah

Wellesova dcera chtěla prodat Oscara

Novinky, Barbara Hajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červencový týden zabránila Americká filmová akademie Beatrici Wellesové v prodeji sošky Oscara, kterou obdržel její otec, režisér Orson Welles, za svůj první a nejslavnější film Občan Kane.

Foto: Martina Sihelská

Taneční skupina Gloria vystoupila v muzeu.

Článek

Aukční síň Christie´s očekávala, že soška za scénář ke klasickému filmu, který Welles napsal spolu s Hermanem Mankiewiczem, by mohla být prodána až za 400 000 dolarů (11,2 miliónu Kč). Od roku 1950 se ale laureáti cen akademie zavazují, že dříve než dají Oscara k prodeji, jsou povinni nabídnout jej akademii za symbolickou cenu jeden dolar.

Teprve šestadvacetiletý Welles dostal Oscara dříve, v r. 1941, ale jeho nejmladší dcera a dědička Beatrice prý smlouvu s akademií podepsala r. 1988, kdy požadovala duplikát sošky. Ta pravá se totiž mezitím ztratila a Beatrice Wellesová ji získala soudní cestou až v r. 1994.

"Smlouva se vztahuje na duplikáty stejně jako na originály. Nechceme, aby se Oscary staly zbožím," říká John Pavlik, mluvčí akademie. Nedávno akademie podobně zasáhla do prodeje Oscara uděleného Clarku Gableovi.

Právník Beatrice Wellesové oznámil, že jeho klientka, která má údajně finanční problémy, bude akademii žalovat za "zasahování do práva rozhodovat o svém majetku dle vlastní úvahy".

Občan Kane, podle mnoha odborníků vůbec nejlepší film všech dob, byl na Oscara nominován v devíti kategoriích včetně nejlepší režie (Welles) a nejlepšího mužského hereckého výkonu v hlavní roli (Welles), ale ocenění se nakonec dočkal právě jen scénář. Dalšího a posledního Oscara získal Orson Welles až v roce 1971 za celoživotní dílo.

Výběr článků

Načítám