Hlavní obsah

Waltari: Jsme také politickou kapelou

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská skupina Waltari, která vystoupí v sobotu v pražském Paláci Akropolis a do Čech se vrátí v půlce července na festivaly v Pacově, Mnichově Hradišti a Vizovicích, si popularitu udržuje už od první poloviny devadesátých let, kdy vydala album Torcha. Jak ukazuje letošní novinka Rare Speices, klade důraz i na texty. Potvrdil to v rozhovoru i zpívající baskytarista Kärtsy Hatakka.

Článek

Čím to, že se vám, souboru z malé země, podařilo tak dlouho udržet se na scéně?

Myslím, že je to tím, že jsme jako chameleóni a každé dva roky měníme kůži. Držíme se staré školy rockových kapel ze sedmdesátých let, které také stály na bázi tvrdého rocku, ale nechaly se ovlivňovat dalšími styly, což platí nejen o Queen a Led Zeppelin, ale i o Black Sabbath. Nás ovlivňuje techno, metal, funk i rap.

Myslíte si, že k šíři vašeho záběru přispělo to, odkud pocházíte?

I když nejsme v centru dění, posloucháme stejnou hudbu jako všichni ostatní. Myslím, že všichni lidé chtějí poslouchat různé druhy hudby, doma mají stylově odlišná alba. Rock může přežít jedině, když se nebude nijak omezovat, jinak se stane jen hromadou klišé.

Reagujete v textech písní na aktuální společenskou situaci?

Přirozeně, v písni Live This - tedy pokud ji budete poslouchat pečlivě -najdete hlas George W. Bushe. Je to skutečný Bush, ale nikomu to nemusíte říkat. Všechny texty na albu Rare Species jsou však svým způsobem politické.

Myslíte si, že se mají kapely vyjadřovat k politice? Není lepší, když rock místo idejí nabídne lidem možnost se odreagovat?

Myslím si, že i v rocku je důležité, aby hudebníci měli co říci, protože mnozí politici to dneska nedělají. Nechtěl bych ale působit jako kazatel, který říká, co dělat a co ne. To ví každý sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám