Hlavní obsah

Výtisky Shakespearových her na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

České knihovny najdete na internetu bez problému. Digitalizace vzácných tisků také probíhá, ale to, co pro čtenáře na celém světě udělala Britská knihovna v Londýně, tak o tom se našim čtenářům může jenom zdát. Jedna z největších knihoven na světě totiž nejen že převedla do digitální podoby 21 her mistra renesančního dramatu Williama Shakespeara, ale zveřejnila je i na svých internetových stránkách.

Článek

K dramatům Shakespeara tak mají přístup čtenáři z celého světa. Jednotlivé hry mohou porovnávat s pozdějšími vydáními. Například tragédie Othello je k dispozici ve vydáních z roku 1622 a 1630. Uživatel si v rolovacím menu vybere příslušný rok vydání, v protilehlé části menu pak jiný, který chce porovnat.

Ve stejném okně prohlížeče se před zraky čtenáře zobrazí dvě stránky digitalizovaného tisku. Uživatel má k dispozici ovládání pro listování a pro zvětšení s tím, že se mu okna obou porovnávaných výtisků otevřou vždy na polovinu obrazovky, tzn. i ve zvětšeném provedení, které umožňuje pohodlné čtení textů. Oba výtisky jsou vedle sebe, což usnadňuje jejich porovnávání.

.: ANKETA
Využijete zveřejnění Shakespearových her na internetu?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Digitalizuje se i v ČR

V České republice se vzácné tisky digitalizují v rámci projektu digitálního zpřístupnění vzácných knihovních fondů především historických (MMSB). Definuje ho program Ministerstva kultury ČR VISK6, který se soustřeďuje na financování digitalizace. Digitalizované tisky však nejsou zatím na internetu volně přístupné.

"Digitalizace probíhá na speciálních skenerech, které jsou uzpůsobeny pro práci se vzácnými rukopisy a tisky," sdělila Novinkám Zuzana Kopencová z Městské knihovny v Praze. Takovým způsobem byla podle ní již digitalizována Pražská bible a další prvotisky.

.: Digitalizovaná podoba Pražské bible na stránkách Memoria. Více fotografií ve fotogalerii.

Uživatelé internetu si mohou v knihovnách prohlédnout téměř 1200 rukopisů a tisků (přes 500 000 stránek) ve výborné kvalitě. Mimo knihovny zpřístupňují stránky Memoria náhledy obrazů.

Významný evropský projekt

Základním prostředkem pro zpřístupnění popisných dat o rukopisech a tiscích v databázi je systém Tornado, který vyvinula berounská společnost AiP. Tornado je jádrem on-line katalogu popisů dokumentů. Stejný nástroj je použit například pro Českou národní bibliografii.

Jeho vyhledávací nástroje byly pro Memoria upraveny tak, aby zohledňovaly specifika oboru, čímž umožňují maximální efektivitu při vyhledávání. "Memoria patří svým rozsahem k nejvýznamnějším evropským projektům tohoto druhu," informoval Novinky ředitel společnosti AiP.

Anketa

Využijete zveřejnění Shakespearových her na internetu?
Ano, ke studiu literatury
19,2 %
Ano, ke studiu angličtiny
19,9 %
Ano, pro vlastní potěšení
41,2 %
Ne, nezajímá mě to
19,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 809 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám