Hlavní obsah

Vystaveny návrhy Egyptologického muzea

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Národní galerie otevřela ve Veletržním paláci atraktivní výstavu, která přináší obsáhlou dokumentaci účasti českých architektů na mezinárodní soutěži k vybudování nového Egyptologického muzea v Káhiře. Stavba by měla stát poblíž slavných pyramid v Gíze na okraji hlavního města.

Foto: www.velkebilovice.com/
Článek

Soutěž - co do počtu účastníků jednu z největších - vyhlásila vláda Egyptské arabské republiky ve spolupráci s UNESCO a s Mezinárodní asociací architektů.

Souboje o prvenství se zúčastnilo téměř tři tisíce architektů ze 105 zemí světa. Z Česka poslalo svoje příspěvky 20 kolektivů. Jeden z nich, vedený Martinem Roubíkem a Reginou Loukotovou se probojoval po několika vyřazovacích kolech mezi deset nejúspěšnějších. Jejich myšlenkou je budova ponořená do písku pouště, jejíž osu tvoří architektonická rampa vedoucí symbolicky dějinami starověké země a končící nádhernou oázou. Na díle se radou podílela i řada českých egyptologů - celkem tým zaměstnával po několik měsíců usilovné práce na 50 lidí.

"Vláda v Káhiře nyní zvažuje, který z projektů získá zelenou a bude se opravdu stavět. My nejsme tak úplně ze hry, ač jsme první cenu nezískali. Mnozí Egypťané, včetně ministra kultury, mají o náš projekt obrovský zájem", řekl Martin Roubík. Udělení ceny mezinárodní porotou pro investora není závazné a konečné rozhodnutí dosud nepadlo.

Celá výstava ukazuje, že Češi si v soutěži vedli dobře a že atraktivní zakázka je dokáže vyburcovat k velmi dobrým, ba i vynikajícím řešením. Výstava bude otevřena do 19. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám