Hlavní obsah

Výstava odhaluje záhady tajuplných kasemat

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neslavně proslulé podzemí pod hradem Špilberk v Brně je označováno jako žalář národů, a nejen pro svoji minulost vězení, ale i jako tajuplný labyrint jde o častý cíl návštěvníků Brna. Málokdo si uvědomí, že jsou tyto prostory pro veřejnost přístupné už 140 let a kasematy jsou vlastně jednou z nejstarších turistických památek u nás.

Foto: Muzeum města Brna

Brněnské kasematy jsou turistickou atrakcí města už celých 140 let.

Článek

„První návštěvníci do nich vešli v srpnu 1880, a zahájili tak nejdelší etapu v dějinách kasemat – turistické využití zatím trvá ze všech nejdéle, vždyť jako proslulá tvrdá věznice sloužily přibližně jen půl století. Muzeum města Brna teď u příležitosti 140. výročí otevření kasemat na hradě Špilberku chystá vůbec první výstavu ve svých dějinách věnovanou tomuto tématu. Výstava vám přiblíží nejstarší historii průvodcování a prohlídky v kasematech, především z období let 1880 až 1914. Výstavu Jiří Bielecki: Vznášet se a chvět v siločarách přitažlivosti, která potrvá až do konce roku, odstartuje ve čtvrtek 27. srpna od 16 hodin komentovaná prohlídka,“ popisuje mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

Foto: Muzeum města Brna

Podzemí Špilberku sloužilo i jako vězení.

Na výstavě se návštěvníci seznámí s historií kasemat i jejich rekonstrukcí v 2. polovině 19. století, poznají, jak vypadaly první prohlídky pro veřejnost a jakými legendami je tehdejší průvodci ozvláštňovali. Součástí prezentace jsou také osudy a příběhy s kasematami spojené a koho inspirovaly. K vidění budou i raritní fotografie, plány a ilustrace kasemat či dobové články, ze kterých se lze třeba dočíst, jaké stížnosti chodily na průvodce, a dokonce i to, že o kasematech vzniklo v 1. polovině 20. století i několik filmů. „Výstava odpovídá i na často kladené otázky, které hrůzy z minulosti kasemat jsou pravdivé a co jsou jen výmysly dávných průvodců,“ doplňuje mluvčí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám