Hlavní obsah

Výstava k vydání grafického alba, jež vzniklo k poctě Lasici a Satinského

Právo, kul

V pražské Galerii La Femme byla otevřena výstava k vydání jedinečného grafického alba k poctě Milana Lasici a Julia Satinského. Podle organizátora celého projektu Mišo Malichera nebyla cesta ke vzniku tohoto alba jednoduchá.

Foto: Galerie La Femme

Tomáš Hřivnáč, L,S (suchá jehla)

Článek

První myšlenka vznikla v roce 2008, kdy se připravovalo grafické album k patnáctému výročí Divadla Bolka Polívky. Do něho Milan Lasica napsal text. Když ho odevzdával, řekl prý: „Je to pěkné, ale my bychom s Julem taky měli mít album k našemu divadlu.“ A slyšel na to odpověď: „Není problém!“

Foto: archiv La Femme

Vernisáže výstavy se zúčastnili (zleva) Jiří Stivín, organizátor projektu Mišo Malicher a Arnošt Goldflam.

Nakonec ale vyšel čas a prostor věnovat se projektu až v roce 2020, kdy byla nucená pauza kvůli pandemii. V té době se nově oživil nápad oslovit dvaadvacet českých a slovenských umělců, aby k poctě Lasici a Satinského vytvořili svá díla.

Album vznikalo potichu a utajeně. Mělo to být překvapení pro Lasicu na začátek divadelní sezony 2021/22. Mělo to být poděkování za roky radosti a humoru.

Foto: archiv La Femme

Boris Jirků: Lasica, Satinský, serigrafie výřez.

Bohužel osud chtěl jinak. Milan Lasica 18. července nečekaně zemřel a už se nikdy nedozví, že album vzniklo. Dokončit jej ale bylo potřeba. I když ve smutku, tak vzniknout muselo. A tak tvůrci posílají vzkaz tam nahoru: „Mistře, album s Julem už máte.“

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám