Hlavní obsah

Výročí Václava Havla připomenou Langerová, Issová i Halík

Václav Havel by se 5. října dožil 85 let. Zemřel před deseti lety, 18. prosince 2011. Obě výročí připomenou u nás i po celém světě Česká centra ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Mimo jiné jde o cyklus čtení s různými osobnostmi Reading Havel/Číst Havla, výstavy a filmové projekce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martha Issová

Článek

„Projekt Reading Havel vznikl ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Navazuje na její původní projekt s názvem Číst Havla a rozšiřuje jej do zahraničí. Sestává ze série čtení Havlových textů prezentovaných významnými českými a zahraničními osobnostmi a je prezentován online prostřednictvím sociálních médií ústředí Českých center v Praze i jednotlivých zahraničních zastoupení. Pozvání číst Havla přijali například Taťána Gregor Brzobohatá, Radka Denemarková, Aneta Langerová, Martha Issová, Tomáš Halík, Pavel Fischer, Patrik Hábl, Agnieszka Holland, Adam Michnik, Romano Prodi. Do čtení úryvků z Dopisů Olze či Slově o slovu se zapojí České centrum Rotterdam, Řím, Athény, Paříž, Bratislava, Budapešť, Soul, Varšava, New York a Londýn,“ popsala Petra Jungwirthová z Českých center.

Výstavu Václav Havel: Politika a svědomí (kurátor Jan Hron) Česká centra připravila v roce 2016 ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Knihovnou Václava Havla. Nyní se opět vrací na scénu například v Polsku, Rusku či Španělsku.

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

„České centrum Varšava pojalo celý letošní rok jako havlovský a připravilo sérii akcí, od projektu Reading Havel, přes filmové projekce a setkání s disidenty, až po již zmiňovanou výstavu Politika a svědomí. Atraktivní nabídku připravilo také České centrum Milán, jež přiblíží Václava Havla ve fotografiích Tomkiho Němce, uvede knihu Havel Michaela Žantovského v italském překladu a téma Havel nabídne i do milánského veřejného prostoru prostřednictvím muralu, který vytvoří český streetartový umělec David Strauzz,“ doplnila Jungwirthová.

K oslavám se přidají i Athény, Madrid, Vídeň, Budapešť, Rotterdam, Mnichov, Řím a Jeruzalém.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám