Hlavní obsah

Vychází nový román Richarda Bacha, Fretky mezi nebem a zemí

Novinky, Petr Pýcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klidně to mohli být lasičky, kočky nebo jiní drobní savci, ale americký spisovatel Richard Bach si mezi všemi za hrdiny svého cyklu zvířecích příběhů vybral fretky. Tak vznikly Knihy fretek. Ostatně není až tak podstatné, o jaké čtyřnožce se jedná, protože jako v každé dobré bajce běží nakonec vlastně o lidi.

Foto: archiv Adam Georgiev

Slavná režisérka Agnieszka Hollandová přijede do Prahy.

Článek

Richard Bach, který na sebe upoutal pozornost v roce 1970 drobnou, leč okamžitě slavnou a také zfilmovanou prózou Jonathan Livingston Racek, byl už dříve tím, čím je dnes mladší generaci tak oblíbený Paulo Coelho. Průvodcem po duchovních cestách člověka, pozorovatelem života, který jen nerad odkládá své spirituální kukátko.

Bach napsal a zvlášť vydal celkem pět fretčích příběhů, které doprovodil vlastními ilustracemi. V prvním z nich, nazvaném Fretky záchranářky na moři, se český čtenář setkal poprvé letos na jaře. Bethany Fretková, kapitánka záchranné služby, se v něm pokouší zachraňovat jak zvířecí, tak lidské životy, ale i důležité informace o stavu přírodní říše na zemi.

Nyní se k nám dostává druhá kniha tohoto fretčího souboru. Má název Fretky ve vzduchu a jeho hlavními postavami jsou piloti Strobe a Janine, přezdívaná Bouřka. Oba jsou příliš ctižádostiví a umanutí na to, aby naslouchali svým vnitřním hlasům, které by je už dávno svedly dohromady. Jenže právě na toto setkání se kdesi nad nimi již pěkně dlouho čeká. Má totiž velkou měrou ovlivnit životy několika dalších fretek, dnešních i příštích.

O čem to Bach tentokrát dospělým i dětem vypráví? O osudu, o zdánlivých náhodách, o andělech, o tom, kterak jeden život přehazuje výhybky v životech druhých. A možná i podle nějakého plánu. Jeho fretky se pohybují mezi nebem a zemí, a to doslova, v kokpitech svých letounů, tak i v tom přeneseném, jen fantazií uchopitelném, slova smyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám