Hlavní obsah

Vrcholné kvartety ve vrcholném podání

Pavel Haas Quartet zahájil v pondělí večer na festivalu Dvořákova Praha tříletý projekt kompletního uvedení skladeb Antonína Dvořáka pro smyčcové kvarteto, jehož jsou členové tělesa nejen interprety, ale i kurátory.

Foto: Petra Hajská

Pavel Haas Quartet tvoří (zleva) Veronika Jarůšková, Karel Untermüller, Peter Jarůšek a Marek Zwiebel.

Článek

V podání souboru, který prestižní BBC Music Magazine označil za jedno z nejlepších deseti smyčcových kvartet na světě, zazněla dvě vrcholná díla tohoto žánru. Nejprve Smyčcový kvartet č. 15 G dur, pozdní dílo Franze Schuberta, jež přináší velmi intimní výpověď. Pavel Haas Quartet je zahrál s citlivou dynamikou a smyslem pro jeho niternou hudbu.

Po pauze pak přednesl Smyčcový kvartet č. 13 G dur Antonína Dvořáka, v němž vynikly jak hráčské kvality členů tělesa, tak i nádherný zvuk, který dosahuje až symfonické kvality.

Před pauzou převzali členové kvartetu od zástupců Supraphonu ocenění své letos již dvacetileté činnosti. Do konce festivalu se návštěvníci festivalu Dvořákova Praha mohou těšit také na Bennewitzovo, Zemlinského a Sedláčkovo kvarteto i Jerusalem Quartet a Juilliard Quartet.

Reklama

Výběr článků

Načítám