Hlavní obsah

Vrátí se Stromboli, hudební sopka a „kultovka“ z osmdesátek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromboli, kdysi velmi slavný pojem hudební scény a pro někoho i ”kultovka” z osmdesátých let, se vrátí na scénu s velkou parádou. Sestava s Pavlíčkem a Basikovou oslaví 4. prosince v pražské O2 areně 30 let od založení skupiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stromboli: Michal Pavlíček a Bára Basiková.

Článek

„Stromboli vystoupí v původní sestavě v čele s jejím zakladatelem Michalem Pavlíčkem, Bárou Basikovou, Klaudiem Kryšpínem, Jiřím Veselým, Vendulou Kašpárkovou, Vilémem Čokem, Vladimírem Gumou Kulhánkem a s Romanem Dragounem,“ sdělil za pořadatele Jaroslav Svoboda.

Stromboli kdysi přišli s neprvoplánovou, komplikovanou a dalo by se říci i dosti temnou muzikou. Byly výbušná, plná art-rockových zvratů, strašidelných kytarových a elektronických zvuků i chladně vznešených vokálů. Přes nepopový charakter si získala slušnou fanouškovskou základnu.

Na programu bude průřez z alb Stromboli (1987), Shutdown (1989) a několik novinek. Michal Pavlíček dodal: „Když jsem skládal hudbu pro tento projekt, zrovna jsem pročítal knihu o sopkách a sopečné běsnění mne fascinovalo. Stromboli se mi líbila, jak hrdě trčí z nekonečného moře a že je to jediná nonstop činná sopka v Evropě. Analogie sopky mi přišla vhodná – výbušná extatická hudba s náladovými vlnami. Ale zásadním  impulzem pro mne bylo moje osudové setkání s Bárou Basikovou, která se pro mne stala stěžejní inspirací. Snažil jsem se dostat do hudby co nejvíc emocí a abstraktních pocitů. Byl to i takové snové vytržení z reality, prostě Veliké lalulá.“

Vstupenky na pražský koncert v cenách od 390 korun jsou v prodeji od 12. května v síti Ticketportal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám