Hlavní obsah

Vlasta Burian na unikátních snímcích

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O herci Vlastu Burianovi, králi komiků, vyšlo v 90. letech mnoho knih, takže by se mohlo zdát, že už nelze přijít s něčím novým. Právě vydaná publikace historika a sběratele Jaroslava Farníka a Ondřeje Suchého Album Vlasty Buriana ale dokazuje, že burianovské pátrání ještě není uzavřenou kapitolou.

Foto: Ludmila Oravcová
Článek

Farník, který také připravuje na příští rok velkou výstavu o Voskovci a Werichovi, učinil z Vlasty Buriana střed svého sběratelského zájmu, a tak měl materiálu pro knihu dostatek. V knize se soustřeďuje hlavně na fotografie, které spolu s plakáty a dobovými články představil již na několika burianovských výstavách. Připojil však i některé nové přírůstky, a tak přináší skutečné poklady.

Málo známá je Burianova fotografie z Paříže, kde je spolu s Charliem Chaplinem a Marlene Dietrichovou, raritou jsou snímky z jediného vystoupení s dvojicí VW (na Silvestra roku 1933).

Burian byl všestranný

Kniha se věnuje jeho soukromí, divadlu, filmu, reklamě, Burianovu vztahu k automobilům, zmiňuje filmové i divadelní plakáty nebo literaturu, takže utváří celkem podrobný obraz jeho života.

Především prozrazuje, že se Burian nevěnoval jen divadlu, filmu a sportu (byl brankářem Viktorky i Sparty). Například jeho projev v roce 1937 ke studentům o větší státní podpoře sportu, kde dává za vzor SSSR, leckoho asi překvapí. Ale stejně tak i desítky snímků z jeho koníčků.

Přiblížení poválečných let

Autor se nevyhýbá ani smutným či kontroverzním tématům: publikuje i záběry z natáčení neslavného skeče Hvězdy nad Baltimore, který se po válce stal záminkou k útokům na Buriana, otiskuje i kopie článků z poúnorových štvanic a záběry z 50. let, kdy se na scénu vrátil již stárnoucí člověk, podle Miloše Formana nejen král komiků, ale i jejich mučedník.

Farníkův výběr doprovází krátké Suchého texty. V úvodním, jež je nejrozsáhlejší a k němuž je připojena i vzpomínka Marie Rosůlkové, se vrací k některým tragickým momentům a naznačuje, že hon na Buriana po válce vyšel i ze strany jeho závistivých kolegů, většinou málo významných herců.

Jaroslav Farník, Ondřej Suchý: Album Vlasty Buriana

Ametyst, 321 str., 699 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám