Hlavní obsah

Vladimír Čech ve Třech mušketýrech

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Tradicí pardubického Východočeského divadla se stalo, že poslední premiérou sezóny vytáhne své diváky z krásné secesní budovy pod širé nebe. V letošním roce se rozhodlo pro dominantu kraje, hrad na Kunětické hoře, připravit na léto Dumasovy Tři mušketýry.

Foto: Josef Zajíc

Silničáři Ostravských komunikací jsou připraveni. 13.11.2015 Radlice jsou v pohotovosti.

Článek

Příběh zpracovalo už mnoho filmařů i divadelníků. U nás před třemi lety slavila velký úspěch dramatizace Martina Glasera v Otáčivém hledišti českokrumlovské zámecké zahrady.

Režisér pardubické inscenace, v září se kunětická inscenace stane součástí repertoáru Východočeského divadla, Petr Kracík zvolil pro půdorys plenérového příběhu na hradním nádvoří dramatizaci Rogera Planchona a Clauda Lochyho. S Glaserem má dost společného. Je originální. Válečné, politické i milostné historky smysluplně zlehčuje.

Tři mušketýři jako fraška

A Kracíkova inscenace na Pardubicku jiná opravdu je. Z Dumasova románu stvořil režisér lehkonohou frašku, místy dokonce divadelní grotesku mířící si to rovnou ke komiksu. Přijdou-li se diváci na hrad pobavit, budou spokojeni. I když na pondělní druhé premiéře to na jevišti občas zaskřípalo, oko nezůstalo suché. Zejména když Constance otrávená zlovolnou Mylady umírala D´Artagnanovi v náručí.

Lucie Štěpánková hraje nebohou oběť jako poněkud ufrfňanou, roztomilou koketku. S ní září na jevišti Martin Mejzlík (zlobný Rochefort), Milan Němec (úlisný Pan de Jussac), Michal Przebinda (kramář a donašeč Bonacieux) a Jan Hyhlík, jehož soubor figurek od Průvodce románem nebo Dveřníka až po Krejčího či Kata je oním potřebným návodem, jak inscenaci vnímat.

Milionář se stal kardinálem

Východočeské divadlo má ale ve Třech mušketýrech ještě další devizy. Pletichářského kardinála Richelieua nehraje nikdo menší než "milionář" Vladimír Čech. Se stejnou potměšilostí, s jakou nabízel šeky se závratnými částkami soutěžícím, kteří už vyčerpali všechny nápovědy, tvoří na české hoře francouzské dějiny. D´Artagnan Tomáše Kolomazníka je k zulíbání, Athos Pavla Novotného nemilosrdný, Porthos Alexandra Postlera hřmotný, Aramis Pavla Doucka jízlivý, Buckingham Radka Žáka pak správně britsky natvrdlý...

Není možné zapomenout ani na bláznivě zamilovanou Královnu (Jindra Janoušková), nebo na každým gestem zkaženou Mylady (Ludmila Mecerodová nebo Dagmar Novotná).

Jen Petrovi Maláskovi, který složil hudbu už pro představení v Českém Krumlově, občas došla inspirace a místy opisoval sám od sebe.

Východočeské divadlo Pardubice na Kunětické hoře - Alexandre Dumas: Tři mušketýři. Dramatizace Roger Planchon, Claude Lochy, přeložili Milena a Josef Tomáškovi. Režie Petr Kracík, dramaturgie Jana Pithartová, scéna Karel Glogr, kostýmy Zita Miklošová, hudba Petr Malásek, šermy Libor Olšan.

Reklama

Výběr článků

Načítám