Hlavní obsah

Violistka Jitka Hosprová: Píseň noci není jen album pro maminky

Právo, Vladimír Říha

Violistka Jitka Hosprová a harfistka Kateřina Englichová natočily nové album "Píseň noci". Spojení jejich nástrojů vzešlo z cyklu České filharmonie pro budoucí maminky.

Foto: Supraphon

Kateřina Englichová (harfa) a Jitka Hosprová (viola) jsou nejen skvělé interpretky, ale i pohledné mladé dámy.

Článek

Jak vzniklo vaše první společné album?

Hosprová: Hrajeme spolu více než deset let, ale jako dvojice nedlouho. Většinou jsme hráli v triu s lucemburským flétnistou Carlo Jansem jako Bohemia Luxembourg Trio. Každá máme již několik desek, ale spojení harfy a violy vzniklo až pro cyklus České filharmonie pro budoucí maminky, který má specifické publikum. Vybraly jsme pro něj kratší věci, a ohlas byl veliký. Supraphon nám nabídl natočení tohoto alba.

Englichová: Pro mě to byla i výzva. Hraju hodně s klavírem, a tak jsem se snažila najít jiné kombinace. A našla jsem hodně úprav, třeba od ruského skladatele Valentina Berlinského z Borodinova kvarteta.

Na vašem albu jsou ale i úpravy známých skladeb Debussyho, Ravela či Kreislera?

Hosprová: Ten Kreisler je původně psaný pro housle, ale violisté ho často hrají. Snažily jsme se vybírat i věci, které jsme ještě koncertně nehrály a které dle našeho názoru obohatily složení desky. Nechtěly jsme, aby to byla hudba jen pro budoucí maminky, ale pro všechny.

Englichová: Třeba Francouzské tance Marina Maraise, to je původně barokní věc psaná pro gambu a loutnu. Pak se hrála s violou a klavírem, a já jsem je nyní upravila pro harfu a violu, takže je to úprava úpravy.

Objevem pro mě byly skladby od Gideona Kleina a Zdeňka Lukáše.

Englichová: Lukášovo duo Hosprenglico již názvem naznačuje, že je psané pro nás. Autora si tak připomínáme i po jeho smrti. Je to energická, jen ne uhlazená věc. A Píseň noci je zase skladba od harfisty Carla Salzéda, který ve dvacátém století objevil harfu i pro soudobou hudbu. Kleinovu Ukolébavku psanou v Terezíně jsem objevila náhodou v USA na jednom koncertě v New Yorku.

Jak se díváte na crossoverové projekty?

Hosprová: Hrála jsem v minulosti hodně s rockery, třeba s Rodem Stewartem nebo Jazem Colemanem. Jazzman Emil Viklický pro mě napsal skladbu Medea se vrací, takže to není pro mě něco nového.

Englichová: Občas účinkuji s Jirkou Kornem a Jirkou Škorpíkem, ale vždy se ráda vracím ke svému Bachovi.

Co vás ještě letos čeká?

Englichová: V říjnu další koncert z cyklu pro budoucí maminky. Ještě předtím mám recitál s hobojistou Vilémem Veverkou ve Zlíně. V dubnu odjíždím do USA, kde povedu mistrovské kurzy na univerzitách.

Hosprová: V květnu koncert s Bohemia Luxembourg Triem a další v památníku v Lidicích. Chtěly bychom také s Katkou uvést i novou skladbu, kterou pro nás napsal Jindřich Feld.

Reklama

Související témata:

Související články

Pár tipů na hudební album roku

Z hory letošních alb zůstalo jen málo těch, které přežijí sezónu. Nabízíme vám pár tipů pro inspiraci, dřív než ohňostroj ohlásí příchod roku 2012, který bude...

Václav Neckář nahraje novou desku

Zpěvák Václav Neckář natočí nové studiové album. Budou na něm písničky, které pro něj napsali Dušan Neuwerth a Jaromír Švejdík, členové skupiny Umakart. Právě...

Výběr článků

Načítám