Hlavní obsah

Vinylové desky dohnaly v prodeji na českém trhu cédéčka

Zatímco ve Spojených státech loni objem prodeje vinylových desek na trhu pevných nosičů poprvé od roku 1987 předstihl cédéčka, na českém trhu se jim loni podařilo dotáhnout se na ně. Právu to řekla Petra Žikovská, ředitelka české skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI, která celosvětově hudební byznys reprezentuje.

Foto: Martin Kubica/Supraphon

Václav Neckář převzal za prodej hudby k filmu Alois Nebel zlatou desku. Pro Supraphon to bylo první vinylové album po mnoha letech.

Článek

Z celkového objemu prodaných fyzických nosičů tvořily u nás loni vinylové desky 49 procent, cédéčka 49 procent a DVD dvě procenta. Vyplývá to ze statistik, které česká IFPI zamýšlí zveřejnit v tomto týdnu.

„Vzestup zájmu o vinyly je v posledních letech evidentní,“ potvrdila Žikovská. „Těch devětačtyřicet procent podílu na trhu je počítáno na objem, nikoli na kusy. Vinyly jsou dražší, na kusy se jich tedy prodalo méně než cédéček, ale ve výsledku to v objemu udělalo těch devětačtyřicet procent. Vinyly tak zachraňují trh s fyzickými nosiči. Kdyby jejich prodej nestoupal, byl by propad fyzického trhu ještě větší, než ve skutečnosti je.“

V roce 2021 tvořily v objemu prodaných nosičů cédéčka 55 procent, vinyly 43 procent a DVD dvě procenta. Objem prodeje vinylů tedy meziročně narostl o 15 procent a podle Žikovské roste již několik let.

„V České republice je úzká, ale velmi loajální skupina fanoušků, kteří chtějí hudbu poslouchat z vinylů. Řada lidí si je také kupuje jako dárkový artefakt. Někteří z nich si je ani nemají na čem přehrát, ale chtějí je mít doma, protože je to hezká věc s krásným obalem,“ vysvětlila zájem o vinyly.

Náklady rostou

Michal Máka, marketingový ředitel vydavatelství Supraphon, Právu potvrdil, že zájem o vinyly na českém trhu průběžně vzrůstá. Vydavatelé jsou ale opatrní.

„O tom, co vydáme na vinylu, rozhoduje ekonomika. Náklady na jejich výrobu stále rostou. Cédéčka se dnes v porovnání s vinyly vyrábějí za třetinovou až čtvrtinovou cenu. Je také rozdíl vyrobit pět set kusů vinylů našich umělců a půl milionu vinylů nahrávek třeba Beatles. Trh je globální a podnik GZ Media lisuje i zahraniční nahrávky. Vezmeme-li v potaz množstevní cenové zvýhodnění, tak se může stát, že některé vinyly s nahrávkami zahraničních umělců jsou levnější než domácí,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Vinylové desky mají dnes různé podoby.

Podle něho se bude rostoucí zájem o vinyly dál projevovat, nicméně zásadní skokový nárůst neočekává.

„První vinyl, který Supraphon po dvaceti letech vydal, byl v roce 2011 soundtrack k filmu Alois Nebel. Vznikl na základě iniciativy týmu tvůrců filmu, kteří toužili mít vinyl jako artefakt. O album byl nečekaný zájem, a tak jsme na jaře dalšího roku vydali na vinylu desku Václava Neckáře Dobrý časy. Vydali jsme i speciální kompilace pro firmu, která vrhala na trh řadu nových levných gramofonů. Zájem o vinyly u nás tedy cítím minimálně deset let,“ dodal Máka.

V následujících letech nabídla největší česká vydavatelská společnost Supraphon na vinylech desky dlouho nedostupné. Potom na nich začaly vycházet i nové nahrávky. Ne vždy však paralelně s cédéčkem a digitálním vydáním. Výrobní lhůty vinylů jsou totiž delší.

Největší výrobce je z Česka

Světovou jedničkou ve výrobě vinylových desek je česká společnost GZ Media. Firma s více než sedmdesátiletou tradicí má osm závodů po celém světě. Přestože se výroba vinylů na začátku devadesátých let výrazně utlumila, později začaly být opět populární a dnes na nich firma staví své podnikání. Z toho důvodu u nás předloni zastavila výrobu CD a DVD, které nyní lisuje jen ve své továrně ve Francii, a soustředila se plně na vinyly.

V roce 2021 vyrobila ve svém závodě v Loděnici u Berouna 51 milionů vinylů, loni jich podle plánu mohlo být až 80 milionů. Přesná čísla ale ještě nemá k dispozici.

Foto: Novinky

V podniku GZ Media se vyrobí miliony vinylových desek ročně.

Loni také otevřela svou třetí lisovnu gramofonových desek na severoamerickém kontinentu. Do výrobního závodu Nashville Record Pressing v Tennessee investovala v přepočtu více než 300 milionů korun. Těmito průběžnými investicemi chce v budoucnu zvýšit množství vyrobených desek, přičemž ji o správnosti jejích kroků přesvědčují i aktuální údaje o zájmu o vinyly.

„Naším plánem je do dvou let díky novým americkým závodům navýšit výrobu ve všech našich továrnách na 140 milionů kusů ročně,“ sdělil loni v tiskové zprávě vlastník společnosti Zdeněk Pelc.

Metallica koupila lisovnu vinylů

Kultura

Boom vinylových desek: Takto se vyrábí v továrně kousek od Prahy

Kultura

Reklama

Související témata:
GZ Media

Výběr článků

Načítám