Hlavní obsah

Víkend v Troji ve znamení umění

Právo, Eva Vejdělková

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) pořádá o víkendu v Trojském zámku první ročník Art Book Fair, prodejního knižního veletrhu zaměřeného na uměleckou a uměnovědnou literaturu. Představí se na něm zhruba čtyřicet vystavovatelů z řad galerií, nakladatelství nebo uměleckých škol, například Uměleckoprůmyslové museum, brněnský Dům umění nebo časopis Art Antiques.

Foto: archiv galerie

Galerie Trojský zámek.

Článek

„Festival chápeme i jako příležitost k představení vlastní ediční činnosti,“ uvedla ředitelka GHMP Magdalena Juříková. Z vlastních novinek chce galerie upozornit na svůj čtvrtletník Quartal a bedekr věnovaný jedné ze svých budov, a to domu U Kamenného zvonu, středověkému královskému paláci na Staroměstském náměstí, v němž vystavuje moderní a současné umění.

Pořadatelé připravili na oba dny i doprovodný program autorských čtení, prezentací nebo přednášek. Nakladatelství Artefactum v něm například uvede publikaci Václava Mencla Renesanční a barokní zámek v českých zemích a kunsthistorička Marie Rakušanová představí publikaci Bohumil Kubišta a Evropa od nakladatelství Karolinum, nominovanou na cenu Magnesia Litera.

Současné umění zastoupí pražská Galerie Havelka, která uvede společný projekt malíře Romana Franty a kurátora Radka Wohlmutha s názvem Luck Fuck, navazující na nedávnou výstavu umělce v této galerii. Publikace obsahující unikátní kolekci maleb na papíře, které zatím ještě nikdy nebyly samostatně vystavené, představuje podle tvůrců vizuální zamyšlení o dvojjedinosti štěstí a prohry.

„Luck/Fuck, to je život ve zkratce. Škodolibé dvojslabičné haiku, v kterém je obsaženo naprosto všechno, co nás potká,“ píše v úvodu knihy kurátor.

Veletrh je přístupný po oba dny od 10 do 19 hodin. Podmínkou vstupu je ukončené očkování, prodělání nemoci nebo negativní test.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám