Hlavní obsah

Velký nos jako téma? Vzhled filmového Bernsteina hájí dirigentovy děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaný biografický snímek Maestro o velkém americkém skladateli a dirigentovi Leonardu Bernsteinovi, autorovi například muzikálu West Side Story, vzbudil po zveřejnění první ukázky ohlasy i kritiku.

Foto: Profimedia.cz

Slavný dirigent na snímku z roku 1965

Článek

Herec Bradley Cooper, který se kromě hlavní role zhostil také režisérské taktovky, ztvárnil hudebníka židovského původu s umělým nosem, který podle některých názorů připomíná nacistické karikatury. S tím ale nesouhlasí dirigentovy děti.

Američan Cooper, který nemá židovský původ, si pro proměnu v autora hudby muzikálu West Side Story a dlouholetého ředitele Newyorské filharmonie nasadil protetický nos. Zahraniční média píšou, že mnohým se zdál až přehnaně velký.

„Opravdový Leonard Bernstein neměl tak komický nos jako Bradley Cooper v Maestru,“ cituje jednoho diskutujícího server The Times of Israel. Nezisková skupina Stop antisemitismu to označila za „nechutné“.

Použití umělého nosu hlasitě kritizovala i britská herečka židovského původu Tracy-Ann Obermanová. Podle ní měl být Cooper schopen zahrát legendárního skladatele i bez protézy. „Pokud to Bradley Cooper nedokáže jen silou svého herectví, tak ho neobsazujte a dejte roli židovskému herci,“ uvedla Obermanová. Poukázala na to, že v novém filmu Oppenheimer režiséra Christophera Nolana hrají role významných vědců židovského původu Roberta Oppenheimera a Alberta Einsteina také herci bez židovských kořenů.

Foto: Profimedia.cz

Bradley Cooper jako Leonard Bernstein.

Herce a režiséra Bradleyho Coopera se ale zastaly tři dirigentovy děti – Jamie, Alexander a Nina. Vydaly prohlášení, v němž uvedly, že „byly dojaté až do morku kostí, že byly svědky hluboké (Cooperovy) oddanosti, jeho láskyplného pojetí hudby jejich otce a naprosté otevřenosti srdce“.

„Láme nám srdce, když vidíme jakékoli zkreslení nebo nepochopení jeho úsilí,“ stojí v prohlášení. „Je pravda, že Leonard Bernstein měl pěkný, velký nos. Bradley se rozhodl použít make-up, aby umocnil svou podobnost, a my jsme s tím naprosto v souladu. Jsme si také jisti, že náš otec by s tím byl také v pohodě,“ napsali Jamie, Alexander a Nina.

Producenti filmu, mezi nimiž jsou společnosti známých režisérů Martina Scorseseho a Stevena Spielberga, se ke kritice zatím nevyjádřili. Stejně tak mlčí sám Cooper i společnost Netflix, která částečně černobílé drama bude distribuovat na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám