Hlavní obsah

Velkolepost habsburské renesance se projeví na výstavě v Albertině

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeňská Albertina, oblíbené místo českých turistů, potěší na podzim všechny zájemce o pozdní gotiku a ranou renesanci. Od 14. září tu bude k vidění velkolepě připravená výstava o umění na dvoře císaře Maxmiliána I., který byl fascinující osobností přelomu 15. a 16. století, a současníci v něm viděli posledního rytíře středověku i prvního velkého vládce nové renesanční doby. Habsburský panovník se rád obklopoval umělci a velmi si potrpěl na osobní i rodovou mediální prezentaci.

Foto: Profimedia.cz

Vídeň

Článek

Výstava v centru Vídně tak nabídne poklady mnoha renesančních grafiků, sochařů a malířů. Je to jakési volné pokračování současné jagellonské výstavy v Kutné Hoře. Maxmilián dělal vše pro to, aby sňatkovou politikou vzájemně propojil Jagellonce a Habsburky. Prakticky stejní umělci pracovali současně pro obě vlivné rodiny.

Hlavními postavami vídeňské výstavy jsou Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Hans Burgkmair a Bernhard Strigel, největší atrakcí pak bude vystavení 100 metrů dlouhého obrazového cyklu, který představuje v grafické podobě triumfální pochod Maxmiliána I. Speciální instalace v Albertině umožní, aby si diváci mohli důkladně prohlédnout tuto zcela unikátní památku, která byla nedávno náročně restaurována. Výstava bude otevřena do konce roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám