Hlavní obsah

Ve Vídni vystavují obrazy a fotografie Fridy Kahlo

Právo, Peter Kováč

Kunstforum Banky Austria, renomovaná výstavní síň v centru Vídně, hostí od 1. září vybraný soubor malířského a kreslířského díla Fridy Kahlo, velké představitelky moderního mexického umění. Jde o putovní výstavu, která měla premiéru v Bruselu a Berlíně. Vídeň je poslední zastávkou a nabízí slavné i méně známé obrazy a kresby z muzeí i soukromých galerií z Mexika a USA.

Článek

Celá výstava je zaplněna autoportréty Fridy Kahlo, v nichž jen temné oči naznačí něco z jejího celoživotního fyzického a psychického utrpení, na jehož počátku byla fatální nehoda městského autobusu v době jejího mládí. Snad jen holandský malíř Rembrandt v 17. století studoval tak často svoji tvář jako ona. Některé z portrétů malovala upoutaná na lůžko nebo na invalidní vozík. Nádherná jsou i zátiší, surrealistické sny a podobizny přátel.

Výstava, která potrvá do 5. prosince, zahrnuje 60 obrazů, 80 kreseb a je doplněná unikátní fotodokumentací, kterou připravila Fridina praneteř. Pro návštěvníky je připraven katalog z nakladatelství Prestel (255 stran, 300 reprodukcí), v němž je podrobně rozebrán vztah Fridy k levicovému umění, Trockému, surrealismu a Andrému Bretonovi.

Výstava je ve Vídni otevřena denně od 10 do 19, v pátek do 21 hodin. Lístek stojí 10 eur, lze jej objednat po internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám