Hlavní obsah

Ve Stockholmu začal Eurovision Song Contest

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká cena Eurovize 2016, kterou díky loňskému vítězství Månse Zelmerlöwa hostí švédská metropole Stockholm, byla slavnostně zahájena. Po červeném koberci se jako první prošel právě vítěz roku 2015 v doprovodu populární švédské herečky a moderátorky Petry Mede. Oba budou diváky provázet semifinálovými večery i velkým finále.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Måns Zelmerlöw a Petra Mede

Článek

Oficiální zahájení patří k nejočekávanějším a nejslavnostnějším momentům celé akce. Soutěžící se nejdříve prošli po 94metrovém červeném koberci lemovaném fanoušky a novináři, jenž byl umístěn na nábřeží u královského paláce u tzv. Euroclubu, místa konání koncertů, večírků, setkávání s fanoušky atd., a poté se přesunuli na slavnostní recepci na stockholmskou radnici.

Jako první ze zpěváků se na červeném koberci objevil reprezentant hostitelské země, řadu 41 z 42 soutěžících zemí (Norsko se zahájení nezúčastnilo) zakončila zpěvačka z Albánie.

Přestože úvodní ceremonie proběhla až v neděli 8. května, některé delegace včetně české přicestovaly do Stockholmu již minulý týden. Všichni zpěváci už za sebou také mají dvě kola zkoušek v Globe Areně, kde se hudební klání odehraje, tiskové konference i další aktivity s Eurovizí spojené.

To nejdůležitější je ale teprve čeká. Semifinálová kola proběhnou 10. a 12. května a diváci je budou moci sledovat na ČT2 (reprezentantka České republiky Gabriela Gunčíková vystoupí v prvním kole), finále se uskuteční 14. května a odvysílá je první program České televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám