Hlavní obsah

Värttinä chystá nové album a pracuje na Pánovi prstenů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciálně pro Českou republiku byl sestaven výběr Snow Angel, přinášející písně z pěti alb finské skupiny Värttinä, která už patnáct let patří k nejvýznamnějším představitelům world music. Soubor, jenž začínal s interpretací lidových melodií, jako jeden z prvních spojil severský folklór s postupy jazzu a rocku. Přerod zažil i zakládající člen, saxofonista a skladatel Janne Lappalainen.

Foto: Pavel Čempěl

Odemykání řeky Odry v Bohumíně.

Článek

Proč jste rozhodli pro sestavení výběru?

Výběr je dobrý způsob, jak uvést české posluchače do naší hudby a ukázat jim, kam jsme dospěli, seznámit je s cestou, kterou jsme v hudbě urazili. Procesu výběru jsem se ale neúčastnil, byla to spíš otázka vydavatele a našeho managera.

Nesvazuje vás to, že patříte ke špičce žánru?

Je to velmi hezké, ale současně to znamená, že jsme museli překonat hodně proher a velmi tvrdě pracovat, nacházet nové publikum, udržet si přitom to staré, což znamená nešvindlovat. Nemůžeme jen opakovat, co už jsme udělali. To je stále těžší, protože ale o hudbě toho víme stále více, tak v tom můžeme pokračovat.

Jak pokračuje vaše práce na muzikálu Pán prstenů, k němuž píšete hudbu s Indem Rahmanem?

V závěru března jedeme na tři týdny do Londýna, kde se dokončí hudba. Na podzim se do Londýna vrátíme na zkoušky. 

Budete doprovázet účinkující?

Ne, my jen skládáme a aranžujeme hudbu. Kdybychom v představení vystupovali, tak bychom museli ukončit kariéru kapely, protože jde o sedm osm představení týdně, ale my se chceme věnovat vlastní hudbě.

Zařadíte některé písně z Pána prstenů do svého repertoáru?

Nemyslím si, že k tomu dojde. Kdybychom měli vystupovat s těmito písněmi na turné, znamenalo by to, že by s námi musel jet orchestr. Pán prstenů je samostatný projekt, vyjde na samostatné desce a nevidím žádný důvod, proč by se měl kombinovat s naší ostatní tvorbou.

Připravujete něco nového?

Během dvou týdnů dokončíme aranžná písní na nové CD. Chceme je nahrávat v srpnu ještě před tím, než odjedeme na zkoušky Pána prstenů. Je jen otázkou, kdy vyjde. 

Na desce je i část záznamu koncertu. Jak vybíráte písně na koncerty?

Co hrajeme, závistí na tom, co máme nazkoušené. Než jedeme na turné, tak zkoušíme a z těchto věcí pak vybíráme pro konkrétní večer. Rozhodujeme se podle toho, co jsme v daném místě hráli naposled, snažíme se neopakovat se, najít nějaké jiné písně.

Improvizujte při vystoupeních?

Jen v sólech, improvizujeme rádi, ale musíme to dělat opatrně, a vždy jen jeden člen, aby píseň neztratila svůj charakter.

Reklama

Související témata:

Související články

Värttinä: Pán prstenů je krásný příběh

Přední představitelé world music, finská skupina Värttinä, zakončí 14. března Mezinárodní víkend žen, který se uskuteční v pražském Abatonu. Před koncertem...

Nová alba 9. týdne

S blížícím se jarem počet vycházejících alb narůstá. Prvním velkým titulem je nová deska Jennifer Lopezová, s novinkou však přichází i Lisa Stansfieldová....

Výběr článků

Načítám