Hlavní obsah

Vánoční obrazovky neovládly jen pohádky

Právo, Novinky, Eva Zajíčková, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět se potvrdila skutečnost, že pohádka v televizi představuje o vánočním čase jistotu. Otázkou bylo především, která pohádka bude sledovanější, která vyvolá větší zájem.Většinu z nich sledovalo přes milión diváků, proti čemuž uspěly jen nejoblíbenější pořady na Nově. Ovšem v hlavním vysílacím čase pohádky s výjimkou 24. 12. v boji většinou prohrály.

Foto: archiv Město Mikulov

Zlatka Krůzová

Článek

Ukázalo se to už v předvečer Štědrého dne, kdy 47 % diváků dalo přednost soutěži Pálí Vám to na Nově? Film Čokoláda sledovala na ČT podobně jako Šíleně smutnou princeznu na Primě čtvrtina diváků.

Na Štědrý den nasadily pohádku už všechny televize, novinku ČT O svatební kraje si vybralo 36 % diváků, snímek Byl jednou jeden král 50,7 %. Prima nešla do soutěže s Novou a pohádku Princ a večernice zařadila až od 20:50, což jí získalo 36 % diváků.

V další sváteční dny už není pohádka v hlavním vysílacím čase nutností, což jasně ukázal úspěch soutěže Chcete být milionářem, kterou si na Boží hod vybralo 57 % diváků, i Politického harašení, na něž se na Štěpána dívalo 63 % diváků. Komedii Bankrotáři dalo přednost 22 % diváků.

O víkendu po svátcích se program už vracel k normálu. Souboj bez jasného vítěze svedly novácké DobrotyLegendami televizní zábavy na ČT1. Nova Hronovi sice sebrala pár set tisíc diváků, ale na oba pořady se ve stejnou dobu dívalo na 40 procent diváků.

Nedělnímu večeru pak kralovaly Rozjezdy pro hvězdy na Nově s 41 % diváků, film Perníková věž si na ČT1 vybralo 27 % stejně krimi Případ pro zvláštní skupinu na Primě.

Tabulka sledovanosti vybraných pořadů

 (pod titulem je uveden počet diváků v miliónech)

DatumČTNovaPrima
23.12.ČokoládaPálí Vám to?Šíleně smutná princezna
.1,062,041,12
24.12O svatební krajceByl jednou jeden králPrinc a večernice
.1,542,271,1
25.12.Zvon LukášChcete být milionářemŠípková Růženka
.12,70,7
26.12.BankrotářiPolitické harašeníNebojsa
.0,992,90,7
27.12.Legendy TV zábavyDobrotyPro pár dolarů navíc
.1,7-21,80,75
28.12.Perníková věžRozjezdy pro hvězdyPřípad pro zvláštní skupinu
.1,221,0851,09

 Zdroj: ATO-Mediaresearch

Kdo je nejmilejší? Krasomila s Maruškou

Každý rok divák brblá, že televize nebude stát o Vánocích za nic, protože všechno už viděl několikrát, a sotva se zavře doma, pustí si tu nejstarší pohádku, kterou najde. Česká televize, která připravila na konec roku nejvíc novinek, na to doplatila. Na Štědrý večer nachystala premiéru pohádky O svatební krajce - a většina diváků si raději pustila obehranou werichovskou Byl jednou jeden král na Nově.

Nová princezna přitom nebyla o nic méně půvabná než všechny její předchůdkyně a pohádka o nic méně výpravná, jenže příběh moc vychovával a málo bavil. Kláru Issovou může utěšit fakt, že jí princeznu nebudou lidé připomínat ještě po padesáti letech jako Aleně Vránové pyšnou Krasomilu a Mileně Dvorské moudrou Marušku, která věří v sůl.První dnes utíká před každým, kdo se o nejstarší domácí filmové pohádce jenom zmíní, druhá se na svůj filmový debut nechce už ani podívat, jak prý byla polodřevěná. A to přesto, že se před kamerou setkala se svými idoly, Janem Werichem a Vlastou Burianem.

Jenže divák se koukne rád znovu, a dokonce spolkne i několik moralit. Je to jako v rodině: nejmilejší strýc nám může i trochu kázat, když je u toho legrace, jenže běda, jakmile se o to pokusí přemoudřelá sestřenice.

Novinky nelákají

Podobně dopadly následující večery i další pohádkové příběhy, včetně poetického Zvonu Lukáše podle Karla Šiktance, který  na ČT 1 sledovalo o den později 21% publika.

Ve filmových archivech letos nejvíce nakupovala Nova, a zřejmě dobře tušila, co udělá divák. Má-li volit mezi Císařovým pekařem na Nově a Pyšnou princeznou na ČT 1, vybere si Wericha v jeho slavné dvojroli, protože to je film pro děti i dospělé, a druhý den to samozřejmě dokouká.

Veřejnoprávní televize však míní nové vánoční pohádky točit dál, přestože s osvědčenými hity můžou soutěžit v premiéře jen stěží. "Mohli jsme vysílat Pyšnou princeznu, ale raději jsme ji dali už dopoledne. Jsme totiž jediná televize, která se může pochlubit vlastní tvorbou, a doufáme, že i ty nové pohádky se časem zařadí k diváckým hitům," tvrdí šéfka programu Markéta Luhanová. Marná naděje to prý není, stalo se to s Nesmrtelnou tetou, která vznikla už v České televizi.

Zábava kraluje

Na konci roku se chce divák hlavně bavit. Nejsledovanějším vánočním pořadem se stalo Politické harašení Miloslava Šimka a Zuzany Bubílkové, které si 26. prosince vybralo na Nově 63% diváků. Žánr televizní estrády, který v minulém půlstoletí vypěstovaly Kavčí Hory, sice sklízí a rozemílá Nova na Barrandově, ale ČT trvá na svých rodičovských právech.

Nečekala však na Silvestra a v sobotu 27. prosince vystřelila tříhodinové Legendy televizní zábavy. Spojovala legendy s těmi, kdo z nich dnes žijí, obratně mísila zdánlivě nesmísitelné, a to všechno kupodivu střídmě.

Legendy se zařadily k nejúspěšnějším vánočním pořadům veřejnoprávní televize. V nejlepším se má přestat, říká se. V třetím tisíciletí by veřejnoprávní televizi slušely nové, modernější formáty. Mladší diváci by je jistě ocenili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám