Hlavní obsah

Vánoční hudební tipy

Právo, jaš, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební nosiče jsou vděčným vánočním dárkem. Mezi tituly se objevuje rock i pop, stejně jako vánoční a scénická hudba.

Foto: Stanislava Dvořáková

Obraz kvetoucí louky představuje pohodu letošního léta.

Článek

Těšínské niebo / Cieszyňskie nebe

Písničkář Jaromír Nohavica, básnířka Renata Putzlacher, hudebník Tomáš Kočko a režisér Radovan Lipus jsou čtyři umělci, kteří mají blízko k Těšínskému Slezsku. Rozhodli se, že spolu s herci české a polské scény Těšínského divadla nastudují hudební představení, jehož základem budou Nohavicovy písničky.

Myšlenka napsat skladby o Těšíně je stará několik let, inspirací jí byl vroclavský Festival herecké písně. Celý projekt je možné představit pouze v jediném českém divadle, sice těšínském, kde pod jednou střechou pracují už přes padesát let český a polský soubor. Album obsahuje známé i poprvé nahrané písničky Jaromíra Nohavici, které pro divadelní představení upravil Tomáš Kočko a nazpívali je herci Těšínského divadla.

Indies Records, 60:54, 349 Kč

Vánoce s Evou Urbanovou

Záznam loňského předvánočního koncertu sopranistky Evy Urbanové s Pražskou komorní filharmonií z Kongresového centra ze 6. prosince 2003 vznikl v produkci Jiřího Kovacse a zachycuje devět slavných vánočních písní a pastorel v podání naší operní divy a jejích hostů. Desátou je směs nejoblíbenějších koled v aranžmá Karla Steckera.

Orchestr Pražské komorní filharmonie řídí Ondrej Lenárd, sbor Bambini di Praga Bohumil Kulínský, jako hosté zpívají i Zdeněk Plech (basbaryton) a Ladislav Elgr (tenor). Vedle známých vánočních "trvalek", jako je Gounodova Ave Maria, Gruberova Tichá noc, přesvatá noc či Franckův Panis angelicus obsahuje CD i méně známé Pieta, Signore Louise Niedermeyera či Melicharovo Mille cherubini in coro.

Supraphon, 52:46, cena 279 Kč

Queen: Live At The Bowl

Britská skupina Queen byla jednou z nejslavnějších v historii rocku i popu. Prošla si obdobím ryze rockovým i diskotékovým až popovým, proto zcela přirozeně ovlivnila oba navzájem se nepříliš milující hudební proudy. 5. června 1982 nahrála svůj koncert v Milton Keynes Bowl, který se uskutečnil v rámci turné k desce Hot Space.

Na dvojalbu je pětadvacet skladeb, mezi kterými lze slyšet i hity We Will Rock You, Bohemian Rhapsody, We Are The Champions či tradicionál God Save The Queen, který upravil kytarista Brian May. Současně s dvojCD vychází rovněž dvojDVD nabízející vedle obrazového záznamu ze stejného koncertu i zajímavé bonusy.

EMI, 54:35 a 47:33, 749 Kč

Zuzana Stirská: Bez toho nejsou Vánoce

Bývalá členka Semaforu Zuzana Stirská sice žije již léta v Německu, kde je dokonce provdána, ale od roku 1989 jezdí často domů. Založila zde dokonce sbor Gospel Time, se kterým spolu s přizvanými hudebníky natočila i vánoční album. Zpívají na něm i její čtyři děti a host Jiří Helekal, v závěrečné Lennonově Happy Xmas dokonce i kontrabasista Karel Vágner, který vydal v Multisonicu předcházející CD Stirské.

Album klasických i typických semaforských koled (Vánoční pohlednice a Nový nájemník od Suchého a Šlitra) a vánočních melodiích je netradičně zaranžováno, aby odpovídalo Stirské soulovému a gospelovému cítění a podílejí se na něm i Jaromír Klempíř a textař Josef Fousek. Dárkové přizpůsobení grafiky CD i bookletu ho činí ideálním dárkem pod stromeček.

Areca Multimedia, 54:15, cena 299 Kč

Lucie Bílá: Láska je láska, 20 hitů

Zpěvačka Lucie Bílá má ve svém repertoáru hitů požehnaně a dvacet z nich je na její předvánoční výběrové kolekci. Je jich tam vlastně devatenáct a započítejme mezi ně i bonusovou Neposlušné tenisky, kterou nahrála pro Český rozhlas v roce 1985 a zpívala ji se skupinou Petra Hanniga.

Novinkou je skladba Opary, duet s Martinem Poštou ze skupiny Laura a její tygři. Na desce jsou přirozeně takové skladby jako Trouba, Amor Magor, Jsi můj pán, Requiem, eSeMeS, Láska je láska nebo Haňa Zaňa (Jinak to nebude). Lucie Bílá vydala rovněž DVD se všemi svými videoklipy a bonusy v podobě výběru z některých jejích představení.

EMI, 72:47, 349 Kč

Sum 41: Chuck

Kanadská punkrocková skupina Sum 41 na sebe začala upozorňovat již na sklonku devadesátých let, aby posléze vydala tři alba, která jí pomohla dostat se do stejné škatulky popularity, jaké si užívali The Offspring nebo Green Day. Její skladby jsou hybné, krátké, sdělné a veselé. Nezpronevěřují se zásadám moderního punk rocku, který navíc tu a tam žádá nějaký politický a sociální názor.

Novinka Chuck dosvědčuje, že Sum 41 jsou vyzrálá skupina. Ačkoli pozorného posluchače jistě napadne, že úvodní skladbu No Reason jako by si kapela vypůjčila od Linkin Park, neboť motiv je to takřka totožný. Potom ale trochu přitvrdí.

Universal Music, 41:47, 519 Kč

Aleš Brichta, Pavla Kapitánová a hosté: Legendy 2

Rockoví zpěváci Brichta a Kapitánová si pozvali zajímavé a všeobecně nepříliš protežované hosty, s nimiž nazpívali legendární rockové skladby s českými texty. Hlasově se na albu podíleli ještě Petr Kolář z Arakainu, Marta Jandová z německých Die Happy, Petr Hrdlička ze Škworu, Jindra Vobořil, Jiřina Urbanová a Josef Puškáš.

Na přetřes přišly písně od Alice Coopera, AC/DC, Wendy O. Williams, Rolling Stones, Rainbow, Slade, Thin Lizzy a dalších. Tvůrcům se podařilo zachovat náladu originálu a ani texty nepatří k těm, které by se musely za svou podobu stydět. Rovněž zpěváci se do předloh skvěle trefili.

Popron Music, 66:42, 299 Kč

Boni Pueri: A Ceremony of Carols

Chlapecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové nahrál cyklus A Ceremony of Carols anglického skladatele Benjamina Brittena a staré evropské koledy v úpravě Jaroslava Krčka a jeho bratra Josefa. Dvanáct čtyřhlasých skladeb s doprovodem harfy na texty starých anglických koled napsal Britten za války, v roce 1955 je upravil Julius Harrison.

Spoluúčinkují harfenistka Hana Müllerová-Jouzová, na dalších koledách (mj. i Stille Nacht) i na křídlovku Miroslav Kejmar a Musica Bohemica. Sbor dirigují střídavě Pavel Horák a Jakub Martinec. Nedávný křest alba v Divadle Ta Fantastika měl hned tři kmotry -- dirigenta Libora Peška, zástupce britské ambasády Michaela Tathama a zpěvačku Lucii Bílou, která se sborem často vystupuje.

Arco Diva, 54:08, cena 199 Kč

Peter Nagy: 20 roků - 20 hitů

Slovenský zpěvák Peter Nagy na sebe poprvé upozornil před dvaceti lety, kdy nazpíval hit Profesor Indigo. Nebyla to naštěstí jen záležitost jediného okamžiku, postupně přidával další písničky, které si získaly oblibu u tehdejších mladých i starších rozhlasových posluchačů. Skladby Poďme sa zachrániť, Kristínka iba spí, Marcel z malého mesta, Sme svoji či Láska je tu s nami patří k těm nejpovedenějším, které tehdejší československá pop music nabídla.

Petr Nagy měl a má charisma, na hudební scéně se pohybuje dodnes. Na svých koncertech všechny své staré hity poctivě přezpívává a nabídl je i na výběrovém albu.

Supraphon, 72:47, 259 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám