Hlavní obsah

Vango získal hlas Jana Vlasáka. Provede vás 20. stoletím

Malý chlapec neznámého původu vyplavený na skalnatý ostrůvek poblíž Sicílie se svou chůvou ze ztroskotané lodi, záhadná vražda v Paříži, honba za ozbrojeným zločincem a obchodníkem se zbraněmi, tajný podzemní klášter na ostrově uprostřed Středozemního moře, malá Stalinova dcera, pátrání po gangsterech v New Yorku nebo černý pasažér skrývající se před gestapem na palubě vzducholodi Hindenburg. To všechno se vejde do rozsáhlého dobrodružného románu Vango.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy.

Článek

Jeho autorem je francouzský spisovatel Timothée de Fombelle. Je bývalým profesorem literatury, který v roce 1990 založil vlastní divadelní scénu a začal pro ni psát původní hry. Jeho první román Tobiáš Lolness z roku 2006 pak získal ve světě bezpočet cen.

Příčina havárie

Vango je příběh v pravém slova smyslu dobrodružný a dokáže zaujmout a vtáhnout jak čtenáře mladší, tak dospělé. Jeho zvukové podoby se se svou typickou bravurou ujal herec Jan Vlasák.

Jakkoli se jedná o četbu poměrně dlouhou, jen těžko se od ní posluchači vstává a odchází. Samozřejmě hodnoceno přísně realisticky jsou některé náhody v příběhu až příliš neuvěřitelné, některé okamžiky těžko uvěřitelné. Ale takové věci se přece u dobrodružné literatury odpouštějí.

Podstatné jsou neustálé napětí a stálý dramatický běh událostí, ať už se zrovna odehrávají ve Skotsku, v Paříži, v Moskvě, nebo na Sicílii. Celkově je převážná část děje umístěna do třicátých let minulého století, a tak do něj pochopitelně promlouvá i sovětský komunismus a nástup německého fašismu.

Navíc se posluchač dozví i to, co bylo příčinou proslulé havárie německé vzducholodi Hindenburg 6. května roku 1937 na letišti Lakehurst v New Jersey. To se ovšem nesluší prozrazovat v těchto řádcích, to je potřeba poslechnout si v audioknížce Vango.

Reklama

Související témata:
Timothée de Fombelle

Výběr článků

Načítám