Hlavní obsah

Válečná zóna s vyhořelými auty v Praze. Festival změní metropoli

Signal Festival nabídne celkem 15 instalací od 13. do 16. října. Doplní jej také bohatý týdenní doprovodný program v Kunsthalle Praha, CAMPu nebo Galerii U Betlémské kaple.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Maxim Velčovský

Článek

Designér Maxim Velčovský připravuje ve středu metropole na Mariánském náměstí instalaci Fyzická možnost smrti, ve které použije vyhořelá auta z Ukrajiny a doplní je příběhy ukrajinských občanů, kteří přišli nejen o své vozy, ale i o rodinu.

Největší zahraniční hvězdou je Refik Anadol, novomediální umělec, designér a průkopník v oblasti umění, které pracuje s umělou inteligencí. Své dílo vytvořené z městských dat Prahy, které poskytl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, uvede v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Dílo, na kterém se výrazným způsobem podílí kurátoři festivalu, zde bude vystaveno až do 6. listopadu 2022.

„Refik Anadol patří v současnosti k nejvyhledávanějším světovým digitálním umělcům. Máme obrovské štěstí, že se známe dlouhé roky. Signal Festival dosud sledoval zpovzdálí, letos pro nás ale vytvořil instalaci šitou na míru. Desátý ročník je oslavou kreativity a umění, jsem proto nesmírně rád, že se k nám přidala řada významných pražských institucí, jako je Národní divadlo, Kunsthalle Praha, Vzlet nebo ČVUT, které první velké výročí oslaví s námi. Signal Festival navštívilo už více než 3 miliony lidí, což je myslím skvělé. Teď nás čeká další dekáda, spousta nových projektů a nové výzvy. Pro letošek jsme zároveň připravili dosud největší galerijní zónu a bohatý týdenní doprovodný program,“ řekl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Rowlingová napsala román, kde zavraždí postavu kvůli údajné transfobii

Kultura

Signal Festival a Kunsthalle Praha představí dílo českého umělce Ondřeje Zunky, který využívá hyperrealistickou estetiku. Jeho PHOTOSYSTEM II návštěvníky nechá proniknout do tajů fotosyntézy.

Videomapping a tanec propojuje představení LUNAtic Miřenky Čechové, která se nechala inspirovat tvorbou francouzské surrealistické básnířky Joyce Mansourové a české surrealistické básnířky Jany (Honzy) Krejcarové. Inscenace se odehraje v prostorách Kateřinské zahrady, která je součástí Všeobecné fakultní nemocnice.

Doprovodný program nabídne odborné diskuze a další multimediální představení. Vstupenky se prodávají na www.signalfestival.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám