Hlavní obsah

V předoscarovém klání boduje film Lítám v tom s Georgem Clooneym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Před slavným udílením filmových Oscarů se každý rok udílejí také ceny filmových kritiků National Board of Review. Je to jakási předzvěst toho, kdo se bude účastnit oscarového klání, které se bude konat 12. ledna 2010 na slavnostním galavečeru v New Yorku. Letošní cenu získal film Jasona Reitmana Lítám v tom s Georgem Clooneym v hlavní roli.

Článek

V minulých letech získaly cenu kritiků například filmy Tahle země není pro starý nebo Milionář z chatrče, které nakonec získaly i zlatou sošku od Americké filmové akademie.

Jason Reitman, který rozvířil oscarové vody již se svým předchozím filmem Juno, novinářům řekl, že je za cenu "nesmírně vděčný". Film Lítám v tom vypráví o muži, který jako odborník na propouštění zaměstnanců tráví většinu svého života na cestách. Cenu za herecký výkon v jedné z vedlejších rolí byla oceněna také Anna Kendricková.

Cenu za nejlepší režii si odnesl filmový veterán Clin Eastwood za životopisný snímek Invictus: Neporažený. Film zachycuje životní příběh bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely v podání dalšího z oceněných, Morgana Freemana.

Nejlepší herečkou se stala Carey Mulliganová a nejlepším hercem ve vedlejší roli Woody Harrelson. Nejlepším animovaným snímkem je Vzhůru do oblak od studia Pixar a cenu za nejlepší dokumentární film získal snímek The Cove o vraždění delfínů v Japonsku.

Ceny budou předány 12. ledna na galavečeru v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám