Hlavní obsah

V Praze vystoupí Cro-Mags s Harleyem Flanaganem, vyhrál spor o název

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cro-Mags jsou jednou z největších legend newyorského hard coru. Právě oni dokázali spojit prvky metalu a punku na debutovém albu Age Of Quarrel z roku 1989. Kariéru skupiny, která reprezentovala hnutí Straight edge odmítající drogy a alkohol, však rozložily dlouholeté spory mezi zakladatelem, baskytaristou Harleyem Flanaganem, a zpěvákem Johnem Josephem, který si jméno přisvojil. Ve středu ale Cro-Mags v pražském Futuru uvidíme právě s Flanaganem.

Foto: Obscure

Baskytarista Cro-Mags Harley Flanagan

Článek

Spory mezi Flanaganem a Josephem o to, kdo může používat jméno kapely, nakonec skončily u soudu. V dubnu však došlo k dohodě, že jméno Cro-Mags bude využívat pro svou kapelu právě Flanagan a John Joseph bude hrát pod názvem Cro-Mag JM podle jmen zpěváka Johna Josepha a bubeníka Mackieho Jaysona.

Flanagan tak vyhrál těžkou bitvu, protože jméno kapely používal od roku 2008 právě Joseph, který kapelu obnovil s Mackiem Jaysonem, jenž bubnoval už na přelomové první desce Age of Quarrel.

Po vydání debutu však propukly rozpory a John Joseph odešel, takže se na druhém albu Best Wishes z roku 1989 postavil k mikrofonu Flanagan. Oba protagonisté se sešli ještě na dalších dvou deskách - metalovější Alpha Omega z roku 1992 a o rok mladší Near Death Experience, kde se do popředí dostaly témata ochrany životního prostředí práv zvířat i zákazu potratů. Flanagan i Joseph byli nejen milovníci bojových umění, což se v New Yorku osmdesátých let hodilo, ale taky vegetariáni a kršnovci.

U čtvrté desky se však negativně projevil odchod Parrise Mayhewa, takže v roce 1997 nakonec odešel i další kytarista Gabby Abularach a Flanagan. Záhy poté se kapela rozpadla. V roce 1999 ji obnovil Flanagan s Mayhewem, bubeníkem Davem di Cansem a dalším kytaristou Rockym Georgem, kteří natočili desku Revenge. Kvůli hádkám však odešel Mayhew a kapelu nezachránil ani příchod Josepha. V roce 2003 se opět rozešla.

Vypadalo to, že Cro-Mags definitivně patří minulosti, ale nakonec je obnovil s pomocí členů Sick Of It All v roce 2008 John Joseph, jemuž se dařilo s jeho vlastní kršnacorovou kapelou Bloodclot. Flanagan zůstal stranou, což těžko nesl. Když přišel v roce 2012 do zákulisí Webster Hall, kde měli hrát Cro-Mags, skončilo to rvačkou. Flanagan byl zatčen pro podezření, že pobodal dva členy kapely, sám ale byl pořezán na noze. Pro nedostatek svědků byl případ odložen.

Flanagan se však nevzdával, v roce 2016 vydal sólovou desku nazvanou jak jinak než Cro-Mags. A když získal právo na jméno kapely, začal pod ním vystupovat s kytaristy Gabbym Abularachem a Rockym Georgem a novým bubeníkem Garrym Sulivanem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám