Hlavní obsah

V Praze se otevře Galerie umění pro děti

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově vznikající Galerie umění pro děti se otevře v prostorách historického domu Franze Kafky v centru Prahy. Umělecká tvorba a dětská imaginace se pro veřejnost otevře 15. března. První výstava se zaměří na recyklaci. Pravidlo "Nedotýkejte se" tam však platit nebude.

Foto: Profimedia.cz

Kromě výstav nabídne galerie ve svých prostorách také pestrou paletu tvůrčích uměleckých dílen, ve kterých současní ilustrátoři osobně poodhalí dětem tajemství různých výtvarných technik.

Článek

První výstava Umění v recyklaci v sobě spojuje interaktivní instalaci současných umělců a zároveň nabídne dětem maximum zážitků. Děti budou totiž pracovat bezprostředně vedle vystavených exponátů, sdělila Lada Brůnová s Galerie Vernon.

Úvodní výstava si klade za cíl pomoci dětem zábavnou formou tvořit z materiálů, které jsou běžně součástí jejich životů a které vnímají jako nepoužitelný odpad, jenž se vyhodí. Hlavním cílem je správně podchytit vnímání dětí na začátku jejich rozvoje a pomoci jim se vymanit ze současného trendu vnímání masové kultury v ekologickém duchu. Děti by si měly uvědomit recyklaci jako součást běžného životního stylu.

Pro výstavu byli osloveni umělci, kterým je téma ekologie blízké: Linda Čihářová, Petra Gupta Valentová, Markéta Hlinovská, Veronika Richterová, Txazi Zabala, Shendra Stucki a Shalom Neuman. Kurátorkou výstavy je Monika Burian Jordan, prezidentka Art for public, o.s.

Dětské dílny

Kromě výstav nabídne galerie ve svých prostorách také pestrou paletu tvůrčích uměleckých dílen, ve kterých současní ilustrátoři osobně (Petra Cífková, Michal Chodanič, Andrea Tachezyová) poodhalí dětem tajemství různých výtvarných technik. Galerie se bude věnovat těm nejmladším, tedy dětem v předškolním a mladším školním věku, a samozřejmě jejich rodičům a pedagogům.

„Galerie umění pro děti není jen novou galerií, která značně navýší počet expozic výtvarného umění v Praze, svým obsahem a záměrem totiž představuje koncept, který v Praze doposud chyběl. I když jsou děti v  názvu galerie na posledním místě, v jejím zaměření stojí na místě prvním. V tomto smyslu představuje Galerie umění pro děti opravdu nový přístup k návštěvníkům,“ říká Kateřina Samková, organizátorka projektu.

„V galerii neplatí známý příkaz „Nedotýkejte se!“, ale naopak „Vnímejte exponáty všemi smysly a dotvářejte je podle svých představ.“ Díla, která v průběhu výstavy vzniknou, mohou další návštěvníci dále dotvářet. Vznikne tak společné dílo, na kterém se děti podílely.

O aktivitách v rámci Galerie umění pro děti rozhoduje odborná rada složená z odborníků z řad pedagogů, umělců, dětských psychologů a odborníků v oblasti umění.

Otevírací doba galerie bude mezi 10. až 20. hodinou každý den, kromě pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám