Hlavní obsah

V Praze bylo otevřeno Muzeum českého kubismu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Domě U Černé Matky boží v centru Prahy je od čtvrtka otevřeno Muzeum českého kubismu, kde vzácné exponáty vystavují Národní galerie, Uměleckoprůmyslové muzeum a Národní muzeum. Objekt nadále zůstává v majetku Státního fondu kultury, který vypsal výběrové řízení na jeho nové využití. Před rekonstrukcí tu mělo výstavní síň České muzeum výtvarných umění.

Foto: Jana Bečková

Vstup do kina

Článek

"Odolali jsem snahám nabídnout dům pro komerční účely, třeba přeměnit jeho místnosti na luxusní kanceláře. Muzeum nám připadalo jako mnohem vhodnější. Pronajato bylo jen přízemí a z nájmu se platí provoz domu," řekla na čtvrteční tiskové konferenci Hana Tomášková ze Státního fondu kultury.

Stálá expozice českého kubismu se nachází v druhé a třetím patře. Je soustředěna na avantgardní uměleckou tvorbu let 1910 - 1919, ve čtvrtém patře by pak měly být aktuální výstavy. O koncepci řekl ředitel Veletržního paláce Tomáš Vlček:"V Paříži kubismus vznikal jen v ateliéru Picassa a Braquea. Ale v Čechách se z něj umělci pokusili udělat životní styl. Projevil se v architektuře, užitém umění, v nábytku, grafickém designu. Právě tuto šíři záběru, zcela ojedinělou ve světě umění, jsme chtěli představit v novém muzeu."

Filla, Čapek, Kubišta a Guttfreund pod jednou střechou

Návštěvníci tu najdou vzácné originály Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Václava Špály, Otto Gutfreunda, Pavla Janáka, Vlastimila Hofmana a dalších autorů. Díla jsou zapůjčena ze státních sbírek, ale i ze soukromého majetku. K vidění tu jsou kupříkladu Zlaté rybičky Emila Filly, které byly na pražské aukci v létě 2000 prodány za 7, 3 miliónu korun, což je aukční rekord v České republice.

Autorem kompletní architektonické instalace je výtvarník Stanislav Kolíbal. Svoji práci komentoval slovy: "V tomto domě nikde nenajdete pravý úhel a je tady obrovské množství oken. Stáli jsme tak před nelehkým úkolem - dostat sem panely a současně nijak nenarušit krásu Gočárových interiérů. Ale udělali jsme vše proto, aby se dům stal skutečnou poctou českému kubismu."

Kubistická kavárna čeká na rekonstrukci

Součástí Domu U Černé Matky boží byla kdysi kavárna s původním kubistickým vybavením, od nábytku až po stropní svítidla. Fungovala tu až do druhé světové války. Cílem Národní galerie je její obnova. Zatím však shání sponzory, kteří by projekt financovali. Vše by se mělo rekonstruovat podle původních fotografií, jen místo originálů by tu byly repliky.

Až tu bude fungovat i kubistická kavárna, stane se muzeum opravdovou poctou heroickému úsilí zakladatelům české avantgardy. Snad by někdy stálo za to udělat podobné centrum i českého surrealismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám