Hlavní obsah

V Polsku otevřeli kino, kde má divák požitek i z vůně a dotyku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo popcornu ucítit v kině vůni posekané trávy, horké čokolády nebo magnólie, k níž si čichá hrdinka promítaného snímku, už mohou diváci v Polsku. Ve Varšavě otevřeli pětirozměrné 5D kino, které využívá nejmodernější technologii k tomu, aby člověk měl nejen zrakový a sluchový zážitek, ale také cítil vůni, pohyb a dotyk.

Článek

V pohyblivých sedadlech je umístěno zařízení, které napodobuje závany větru či lechtání na nohou. "Divák může mít také dojem, že mu stékají kapky vody na tváři během scény, kdy postava na plátně skáče do řeky," vysvětlil novinářům Michal Rožnowiecki, jeden z provozovatelů kina.

Film běží v trojrozměrné technologii (IMAX), což má vést k tomu, že obraz je realističtější než v klasickém kině. Návštěvník sleduje snímek přes speciální brýle. "Virtualita je rozšířena o vůni a pohyb, je to opravdový útok na smysly," přiblížil Rožnowiecki. Vibrační opěradla se mohou pohybovat rychleji či pomaleji podle toho, co se děje na plátně. "Máme také generátor sněhu, efekty hřmění nebo mýdlové bubliny, které napodobují vzduchové bubliny ve scénách natočených pod vodou," doplnil Rožnowiecki.

Technologii, kterou využili Poláci, vytvořili odborníci před necelým rokem a používají ji provozovatelé kin pouze v několika místech na světě. Atrakce se přitom může stěhovat. Celé zařízení lze přenést z jednoho města do jiného.

Kino 5D Extreme ve Varšavě nabízí zatím jediný sál, v němž je místo pro 21 osob. V programu jsou tři kreslené filmy, ale nabídku chtějí provozovatelé rozšířit. Ceny se neliší od cen v multiplexech; dospělého stojí lístek 16 zlotých (96 Kč), děti platí 12 zlotých (72 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám